1474-1476(49-51) Gina Viliūnė “Budelio mokinys” (trilogija)

Estimated read time 2 min read

Veni Vidi knygos (ex Šiukšlynėlis) atsiliepimas: Gina Viliūnė “Žmogžudystė batsiuvio dirbtuvėje”; “Spąstai pirklio žudikui”; “Mirtinas arkebuzos šūvis”

Esu jau anskčiau skaičiusi G. Viliūnės detektyvų, kurie sekė Dan Brown kūrinių pėdsakais: šiuolaikiniai trileriai apie kokias nors istorines vertybes. Nebuvo labai blogai, nebuvo ir kažkas dėl ko imčiau skaityti visas autorės knygas. Budelio mokinio serija yra dalis audiotekos prenumeratos, tad kažkada įsijungiau pirmą knygą ir mielai suklausiau visas tris.

Negaliu labai išskirti kažkurios vienos knygos, nes visos jos man pasirodė panašiai žavios, na lyg Šerloko Holmso istorijos. Budelio mokinys Adas vaikšto šen, vaikšto ten, kiša nosį, kur nereikia, šniukštinėja ir tarsi tyčia, tarsi atsitiktinai išsiaiškina įvairiausius nusikaltimus.

Stipriausia knygų pusė, ko gero, yra atmosfera. Tai grožinė literatūra ir autorė neteigia, kad griežtai laikėsi istorinių tiesų. Tačiau laikotarpiu domėjosi, todėl įtaigiai aprašė ir senąjį Vilnių, amatininkų darbą, drabužius. Miestiečių požiūrį į budelį, bausmes… Veikėjų dialogai neskambėjo per daug šiuolaikiškai, tad klausydama tikrai įsijaučiau į tuos tyrimus, kurie taip skiriasi nuo šių laikų, kuomet bent jau pirštų antspaudus įmanoma paimti, ar ištirti ar žmogus tikrai nunuodytas.

Pirmoji knyga turbūt buvo įtemptčiausia, jei taip galima pavadinti lėtas istorijas. Čia gi tiksėjo laikas ir Adui reikėjo iki galutinio teismo suspėti įrodyti, kad žmogžudyste apkaltinta mergaitė yra nekalta. Kitos dalys truputį lėtesnės, kiek daugiau dėmesio skiriama patiems veikėjams ir aplinkai.

Tikrai faina trilogija, jei mėgstat istorinius detektyvus, tai pamėginkit. O man pačiai smagu, kad pradėjusi klausyti knygas, dėl ribotos pasiūlos atsigręžiu ir į lietuvių autorius, kuriuos įprastai vis pastumiu į šoną, nors ir neturiu kažkokio nusistatymo.

Mano įvertinimas: 4/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.82, 4.11, 3.96

Knygos žanras: istorinis detektyvas

Leidykla: Tyto Alba
Puslapių skaičius: 240 + 262 + 256

*knygas klausiau audiotekoje


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours