1398(74) Kazuo Ishiguro “Klara ir saulė”

Estimated read time 2 min read

Veni Vidi knygos (ex Šiukšlynėlis) atsiliepimas: Kazuo Ishiguro “Klara ir saulė”

K. Ishiguro pristatinėti nereikia. Jo knygos diskusijų klubams pametėja peno ir daugeliui tikrai ilgai neišgaruoja iš galvos. Aš perskaitytus kūrinius aprašau iš eilės. Pamačiusi, kad ji atėjo Klarai net nusišypsojau. Kažkokį šiltą jausmą man kelia šis romanas, nors nėra jis labai pozityvus.

Istorija vystosi neapibrėžtame distopiniame pasaulyje, kuriame žmonės genetiškai tobulina savo vaikus, nepaisydami galimų pasekmių sveikatai. Pakylėtieji vaikai protingi, tačiau mažiau empatiški ir jų dirbtiniai draugai atrodo daug žmogiškesni. Bent tokia yra Klara, kuri stebi pasaulį ir nenustoja stebėtis ją supančiais dalykais.

Klara yra varoma saulės energija ir todėl jos ryšys su Saulė ypatingas. Robotukas tiki, kad būtent Saulė gali pagydyti sergančius vaikus, būtent Saulė baudžia žmoniją už taršą bei nepagarbą gamtai.

Visa knyga parašyta iš Klaros perspektyvos ir mes sekame jos gyvenimą nuo parduotuvės vitrinos iki šiukšlyno, kur keliauja nebereikalingi androidai. Klara bado problemas: vienatvę, nors nesi vienas, žmonijos empatijos stoką. Skaitant kyla klausimų, kiek tėvai daro dėl vaikų, o kiek iš tiesų dėl savęs pačių.

Jokių atsakymų nebus. Tik lyriškas plaukimas per šiuolaikinį pasaulį, ar bent tokį, į kokį visi šiandien ir keliaujame.

Mano įvertinimas: 4/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.75

Knygos žanras: romanas

Leidykla: Baltos Lankos
Puslapių skaičius: 336
Vertėjas: Mėta Žukaitė

*Audio knyga, pirkta baltoslankos.lt, popierinę versiją padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

3Comments

Add yours
  1. 1
    Anonymous

    Pasiėmiau ir aš šią knygą skaityti, na kol kas nepramusa man tos knygos skaitymas. :)) Nusipirkau tavo rekomenduota “Lemtingos Kalėdos” tai geriau imsiuosi jos, kol aktualu tos žiemos šventės, per naujaka suskaitysiu. Gražių švenčių ir jums

  2. 2
    Anonymous

    Beje, Instagram paskyroje uzmaciau tavo knygų kolekciją, būtų įdomu paskaityti, pagal kokius prioritetus atsirenki knygas namų lentynoms 🙂 ar skoliniesi knygas iš bibliotekos

  3. 3
    Salomėja

    Labas,
    neturiu jokių kriterijų 🙂 tiesiog norimos perskaityti. O jau kai perskaitau, tai pagal tai, kiek patiko pasilieku arba ne.

+ Leave a Comment