1492(67) Jane Harper “Paklydėlis”

Estimated read time 2 min read

Veni Vidi knygos (ex Šiukšlynėlis) atsiliepimas: Jane Harper “Paklydėlis”

Nebuvau aš sužavėta “Sausros” bei kitos autorės knygos, bet “Paklydėlis” nepriklauso serijai ir yra savarankiškas kūrinys. Ir buvo toks geras, kad dabar, praėjus kuriam laikui, nuėjau į GoodReads ir pakeičiau įvertinimą iš 4 į 5. Sakyčiau į metų top penkis tikrai gali pretenduoti.

Knygą pradėjau klausyti audio formatu. Ir taip įsitraukiau, kad pasibaigus darbo dienai dar nebuvau spėjusi jos išklausyti iki galo, tad pasiėmiau popierinį variantą ir sukrimtau. Negalėjau laukti rytojaus.

Pradžia nuteikė keistai. Kadangi tai buvo audio formatas, tai net šyptelėjau, kai vienas australietis sako kažką kitam australiečiui, o tas tik numykia. A? Atrodo atšiaurių kraštų vyrukai nedaugžodžiauja.

Kūrinys mus nukelia į Australiją. Nuošalias vietas, kur nuo vieno kaimyno iki kito turi pervažiuoti maždaug europietiškos valstybės plotą. Gyvenimas šiuolaikiškas, yra elektra (bet generatoriai nakčiai išjungiami), yra internetas, telefonas, o į miestelį kartą per savaitę atvežama atsargų visam regionui. Tačiau gyvendami tokiose sąlygose kaimynai gali ir metus nepasikalbėti. Tai normalu. Ir čia susiduriame su Braitų šeima. Kameronas Braitas – numirėlis. Neitanas – jo brolis, pasiryžęs išsiaiškinti tiesą. Dar yra Kamerono našlė (Neitano mylomoji), brolių motina, vienas kitas darbininkas, pora vaikų. Tik tiek tų veikėjų.

Ir viskas labai lėtai, pamažu, po siūlą, po detalę, po paslaptėlę. Autorė kapstosi po buitinio smurto, įvaizdžio visuomenėje, kitas brolių, vaikų ir tėvų, mylimųjų santykių problemas. Savo atmosfera man “Paklydėlis” labiausiai gal priminė pernai geriausia metų knygą tapusią Jo Nesbo “Karalystę”. Puiki!

Mano įvertinimas: 5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.16

Knygos žanras: trileris

Leidykla: Baltos Lankos
Puslapių skaičius: 400
Vertėjas:  Eglė Petrauskaitė

*popierinę knygą padovanojo leidykla, audio pirkau baltoslankos.lt


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours