Veni Vidi knygos (ex Šiukšlynėlis) atsiliepimas: Kristina Sabaliauskaitė “Petro imperatorė I”

Prisipažinsiu, kad rašyti atsiliepimą apie K. Sabaliauskaitės knygą kiek baugoka. Kiek teko matyti kitur, tuoj prišoka visokių interneto trolių ir pradeda aiškinti, kad grožinės literatūros knyga, apie kurią niekur neteigiama, kad sukurta remiantis tikrais faktais, nėra tikslus istorijos vadovėlis.

Tiesa ta, kad skaitydama mėgavausi. Šiek tiek pavargdavau nuo autorės stiliaus, kuris neleidžia nė kiek atsikvėpti ir tarpuose skaičiau kitas knygas. Bet Petrienė tikrai užkabino širdį. Jei knygą būčiau skaičiusi tada kai ji buvo šviežutėlė, manau būčiau varčiusi akis ir sakiusi, kad viskas perdėta. Na nėra tie rusai visi tokie laukiniai, nėra tokie murziai, nieko kito neveikiantys tik geriantys, mušantys žmonas ir siaubiantys užgrobtas žemes. Bet per tą laiką įsibėgėjo karas Ukrainoje, ištiko Bučos tragedija ir garsusis prigobtų klozetų bei skalbimo mašinų siuntimas namo. Ir tai, ką rašė K. Sabaliauskaitė, nebeatrodo perspausta, ar ne? Tas kraštas per kelis šimtus metų niekur nepažengė ir skaitydama tik linksėjau galvą. Laukiniai. Svajojantys apie geresnį gyvenimą, bet iš karto šūdais aptaškantys bet kokią švaresnę vietą. Ai, neslėpsiu, kažkaip net smagu, kokie jie čia nupiešti.

Na, o pagrindinės veikėjos Martos pasakojimas apie tai, kaip ji atsidūrė Rusijoje bei tapo caro žmona yra tiesiog įdomus. O dar kai gerai parašyta, tai sunku atsitraukti nuo istorijos. Džiaugiuosi, kad liko dar viena dalis, nors po pirmosios norisi padaryti pertrauką. Kažkodėl atrodo, kad įdomiausi įvykiai aprašyti būtent čia. Dar smagu, kad knyga pastebėta pasaulyje, išversta ne į vieną kalbą ir įvertinta. Autorė tikrai verta pripažinimo, nepaisant to, kad vietinė “terpė” dūsta iš pavydo, kad lietuviškas romanas gali būti ir geras, ir populiarus.

Mano įvertinimas: 5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.49

Knygos žanras: istorinis romanas

Leidykla: Baltos lankos
Puslapių skaičius: 320

*knygą pirkau


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram