1395(67) Jo Nesbø „Karalystė“

Estimated read time 2 min read

[2022 09 23] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Jo Nesbø „Karalystė“

Pagaliau baigiu aptarti savo vasaros knygas. Ir štai ši kol kas yra reali pretendentė į metų geriausias. Žinoma, esu šališka jau vien to, kad iš karto nusiteikiu, kad Jo Nesbo kūrinys bus geras. Ir įtaiga čia, ar tiesa, bet ir būna.

„Karalystė“ – unikalus detektyvas, nors mes dar su vyru ginčijomės ar iš viso čia detektyvas. Jis sakė, kad taip, o aš sakiau, kad gal romanas su kriminaliniu prieskoniu. Veiksmas vyksta mažame Norvegijos miestelyje, bet visos knygos dvasia amerikietiška. Tvinpyksas be mistikos. Čia važinėja senovinės amerikietiškos mašinos, veikia dailios, noir romanui gėdos nepadarysiančios moterys. Po miestelį blaškosi vienišas mąslus šerifas (iš tiesų, tai vadinosi kitaip, bet pamiršau, kas ten pas norvegus).

Ir dar, ir dar… Nusikaltimai čia dvelkia mano mylimo Tarantino stiliumi. Mirtys nutinka, bet kartais norisi net prunkštelėti, koks nekišamas, ramus ir kokybiškas Nesbo humoras. Ir knygos pabaigoje jau tikrai įsivaizdavau kalną, nuo kurio nulekia automobiliai ir tas mašinų bokštas vis auga ir auga, kol susilygina su skardžio viršumi. Ne, taip nebuvo, bet įsivaizduoti lengva.

Knyga stora, veiksmas vystomas ramiai, bet, ak, Nesbo, genijau tu, nuolat jaučiama įtampa, veikėjai visi iki vieno savo vietoje, tiksliai, kaip suderintas laikrodis, atlieka savo rolę. Rašymo stilius gana įdomus, nes autorius du kartus papasakoja tą pačią istoriją, nuo brolių vaikystės iki dabarties. Abu kartu to paties personažo akimis. Abu kartu kitaip, nes papasakoja detales, kurių neminėjo anksčiau.

Na ir visko karalystėje bus. Ir meilės bei įvairaus sekso. Ir santykių peripetijų, šeimų paslapčių, korupcijos, verslo, konkurencijos.

Mačiau, kad apie šią knygą vidutinių atsiliepimų gana mažai. Arba 2/5 arba jau labai gerai. Tai man atrodo būdinga geriausiems kūriniams 🙂

Mano įvertinimas: 5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.84

(Mano subjektyvia nuomone) skaitytos panašios knygos:

Jo Nesbø “Makbetas”

Knygos žanras: kriminalinis romanas

Leidykla: Baltos Lankos
Puslapių skaičius: 640
Vertėjas: Justė Nepaitė

*Knygą padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours