1383(55) V. E. Schwab “Nematomas Adės Laru gyvenimas”

Estimated read time 2 min read

[2022 08 21] Veni Vidi knygos atsiliepimas: V. E. Schwab “Nematomas Adės Laru gyvenimas”

Perskaičiusi šią knygą vis bandžiau pagauti pagrindinę mintį. Manau, kad daug kas ją gali išgvildenti visai skirtingai. Man garsiausiai skambėjo idėja, kad norėti reikia atsargiai. Tuo esu įsitikinusi ir pati. Užsimanai, kad žiemos atostogos prasitęstų ir nereikėtų į mokyklą – gauni, nes tenka dalyvauti laidotuvėse. Ir t.t. Todėl pati stengiuosi norėti labai labai atsargiai ir konkrečiai, o štai Adė buvo nepasimokiusi ir kai panorėjo – velnias (ar kita tamsioji jėga) tą norą išpildė. Savaip. Adė Laru tapo nemirtinga ir neįsimenama. Kiekvienas nuo jos nusisukęs žmogus akimirksniu ją pamiršta. Ir skaudu ne tik morališkai, kai ryte nubundi lovoje žmogaus, kuris nežino, kas tu. Dar ir tiesiog nepatogu, nes va sumoki pinigus už viešbutį, o po akimirkos tavęs neprisimena ir išprašo.

Na ir kertiniu įvykiu čia tampa susitikimas su knygyno darbuotoju, kuris Adę prisimena. Po 300 metų klajonių. Kas tada bus? Meilė? Ar tikra? Manęs neįtikino šių dviejų veikėjų santykiai.

Šioje knygoje gan silpnokai prisiliesta prie istorinės dalies. Nors Adė per 300 metų patyrė visko, o rašytojos plunksna ją mėtė iš vieno įvykio į kitą, skaitytojams gi jokių papildomų žinių ar naudų nedavė. Visa istorija buvo tik blankus fonas, parodantis, kiek ilgai mergina gyveno. Nors aplinka gal ir ne tiek svarbi, svarbus tas žmogaus noras palikti kažką po savęs. O kaip paliksi, jei niekas tavęs neprisimena, o pats kurti negali?

Na, o žaviausia, žinoma buvo Adės ir Velnio santykių linija. Neapykanta, aistra, pelės ir katės žaidimas. Tiesą sakant, norėčiau pusę knygos išmesti ir skirti daugiau vietos jiems. Juk kandūs dialogai, jausmai, veiksmų pasekmės ir net knygos pabaiga čia žaviausi. Tiesa, netikiu, kad tame pasaulyje, kur gyvena Adė ir tas tamsos vaikis, viskas baigsis taip, kaip sumanyta autorės.

Įspūdinga fantastinė knyga apie žmonių prigimtį. Aš skyriau maksimalų įvertinimą.

Mano įvertinimas: 5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.22

Knygos žanras: fantastinis romanas
(Mano subjektyvia nuomone) skaitytos panašios knygos:

Amy Harmon „Ką žino vėjas“,
Stuart Turton „Evelina Hardkesl šiąnakt mirs dar kartą“

Leidykla: Baltos Lankos
Vertė:  Lina Tumienė
Puslapių skaičius: 640

*Knygą padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours