1271(67) Daphne du Maurier „Prancūzo įlanka“

Estimated read time 3 min read

Daphne du Maurier „Prancūzo įlanka“

Mano komentarai: vakar baigiau įspūdingą knygą („Kopą“), kuriai Goodreads be gailesčio kaliau 5 žvaigždes. „Prancūzo įlanka“ irgi esu įvertinus penketuku. Kaip gi čia taip? Tad reguliariai noriu priminti, kad knygas vertinu subjektyviai, o mano subjektyviuosius kriterijus apima nuotaika ir aktualumas skaitymo metu bei sveikas protas vertinant žanro kontekste. Arba autoriaus kūrybos kontekste. Arba nagrinėjamos temos kontekste. Štai „Prancūzo įlanka“ iš trijų skaitytų autorės knygų man pačiai patiko labiausiai. Taip pat jau senokai beskaičiau tokį pagaulų meilės romaną.

Daphne du Maurier garsėja gebėjimu kurti atmosferą. Ir jei anksčiau skaitytose jos knygose pasitiko klasikinė gotika, tai čia viskas buvo persunkta jausmais. Tačiau tobulai nebanaliai. Veikėjus meilė, atrodo, ištinka žaibiškai. Ir išpjausčius tekstą po sakinį atrodytų nieko čia ypatingo. Myliu tave. Ir aš. Tačiau tą tekstą vėl sudėliojus atgal, gi visą laiką tvyro įtampa, neišsipildymas, romantika, svajonė…

Ši knyga man rezonavo asmeniškai. Kaip, ką ir kodėl, rašiau savo blogo venividi.lt mėnesiniame gegužės įraše. Nuoroda čia. Todėl, kam įdomūs asmeniniai pasvarstymai apie moters pasirinkimus, kuriuos sukėlė romanas, užsukite.

Knygoje laukia kiek daugiau nei jie įsimylėjo, ištiko kliūtys, jas nugalėjo ir tada ilgai bei laimingai gyveno. Autorė nagrinėja žmogaus laisvę gyventi taip, kaip norisi ir su kuo norisi. Tačiau į šias laisves žiūrima per pareigų prizmę. Kur yra riba, kada tenka nuryti kartų nusivylimą ir atsisakyti svajonių? Kodėl moterų ir vyrų ribos skiriasi?

Be kita ko, romane žavėjo ir personažai, kurie šiaip jau nebuvo natūralūs. Ne dėl to, kad autorė nemokėtų tokių sukurti, bet dėl to, kad visi turėjo suvaidinti šaržuotas roles. Na ir piratas prancūzas… Jis patiks visoms ir gal net visiems. Kaip kas nori, taip tas įsivaizduoja, man šiandien akyse suaugęs Maneskin vokalistas. Persižiūrėjau klipų 😀

Taip, jei ieškote kokybiško meilės romano, toli toli nuo tų lėkštučių, tai pradėkite nuo šio.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiaičia.

Puslapių skaičius: 288
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Svajonių knygos“
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  meilės romanas.

 

+ There are no comments

Add yours