143(34) Tove Jansson "Troliai Mumiai: Burtininko skrybėlė; Muminuko tėčio memuarai"

Tove Jansson “Troliai Mumiai: Burtininko skrybėlė; Muminuko tėčio memuarai”
Mano įvertinimas: 3/3 ( 1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: prieš porą metų buvau įsigeidusi paskaityt muminukus, bet nepapuolė po ranka, tai taip ir neprisiruošiau. Dabar nuėjus į biblioteką, Mumiai vis badė akis, mat buvo sudėti matomiausioje vaikų skyrelio vietoje. Taip pat aš labai laukiu atvirukų su šiais personažais. Vieną esu gavusi, neužilgo parodysiu “pašto šiukšlėse”. Taigi va, pagaliau perskaičiau vieną knygų (ar reiktų sakyti dvi knygas vienoje). Susipažinau su personažais, nes gi nieko apie juos nežinojau. Vis  iš konteksto ir paveikslėlių bandžiau suprasti kas yra kas, nes aiškūs buvo tik Muminuko Tėtis, Mama, pats Muminukas ir freken Snork. Galiausiai net pasiinternetinau. Čia yra geras puslapiukas, kuriame galima pasiskaityt ir apžiūrėti kas yra kas, kokiais ryšiais susaistytas bei kokioje knygoje pirmą kartą pasirodė.
Skaityti buvo linksmą, nes nors knyga skirta vaikams, bet kaip visada pilna niuansėlių. Šypseną sukėlė Muminuko mamos frazė apie rūkymą “Tėtis rūkė visą savo gyvenimą ir nepasidarė nei kretantis, nei nuplikęs, nei pageltęs. Skrandžiui sveika viskas, kas malonu.” O Muminuko tėčio garbėtroškiškumas bei noras parašyti memuarus, kuriuos skaitys visas trolių Mumių slėnis – toks pažįstamas tarp blogerių. “…pakankamai myliu teisybę, jeigu ji nepernelyg nuobodi” – gal reiktų panaudoti, kaip gyvenimo kredo?
Oficialiai noramlios anotacijos nesimato: Vaikų literatūros klasika tapę pasakojimai apie trolius Mumius pelnė švedų kalba rašiusiai suomių rašytojai pasaulinę šlovę. Pagal T. Jansson knygas pastatyta spektaklių, operų, vaidybinių filmų, parengta radijo ir televizijos laidų, Japonijoje sukurtas garsusis 52 serijų animacinis šedevras. Knygos apie trolius Mumius išverstos daugiau kaip į 30 pasaulio kalbų.
Puslapių skaičius: 352
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2010 01 27

5Comments

Add yours
  1. 1
    Piktas gnomas Arvydas

    Kažkaip visai norėčiau. Tik va šiandien užsisakiau “Simarljoną”, neseniai tik pasirodė lietuvių kalba nors originalas išleistas, berods, dar 1977 metais. Jėga, kaip laukiu kol atsiųs…

  2. 2
    Dori

    Vaikystėje labai mėgau žiūrėti animacinius filmukus aie trolius 🙂 gal todėl ir nejaučiu poreikio perskaityti knygos 🙂

  3. 4
    la Tulipe

    Man filmukai apie mumius irgi patikdavo.. dar kažkur užkišti du komiksų žurnaliukai apie mumius. :DDD Bet knygų skaityti neteko… Bet visai norėčiau kada paskaityti.

+ Leave a Comment