136(27) Laurent Gaudé "Skortų saulė"

Laurent Gaudé “Skortų saulė”

Mano įvertinimas: 1/3 ( 1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).

Aš manau: Nestora vakaro knyga, kurioje telpa visos šeimos istorija.  Patinka man skaityti tokias pseudosagos. Bet iš esmės nieko labai ypatingo. Iš anotacijos atrodo, kad oho kiek visko, bet gyveno sau ir gyveno. Skurdo, lobo, kovojo už gyvenimą. Viskas kiek paviršutiniškai ir labai greitai. Nors rašo, kaip buvo sunku, kiek teko vargti, skaitant atrodo, kad viens du ir jau yra turtas, šeimos ir visa kita atsiranda. O gal čia po Markeso man atrodo, kad skystoka ir nelabai yra ką skaityt?

Oficialiai: Romano “Skortų saulė” veiksmas vyksta pietinėje Italijoje ir pasakojama apie penkias Skortų šeimos kartas, kurios vienaip ar kitaip bando įsitvirtinti savo krašte. Skortų giminę persekioja gėdos dėmė. Nedideliame kaime Montepuče Skortos gyvena vargingai ir nesusikrauna turtų, bet prisiekia iš kartos į kartą perteikti savo gyvenimo patirtį. Išskyrus kuklią šeimos įmonę – tabako krautuvėlę, kurią pasistatė už vadinamuosius “Niujorko pinigus”, – jų turtas toks pat nematerialus kaip ir patirtis, susidedanti iš prisiminimų, išminties prošvaisčių, džiaugsmo kibirkštėlių…Ir paslapčių. Visą istoriją buvusiam Montepučo klebonui pasakoja senutė Karmela, nes bijo, kad netrukus viską pamirš.
Kupinas saulės ir tikro humanizmo, Laurent’o Gaudé romanas vaizduoja Skortų šeimos gyvenimą Apulijoje. Kiekvienos kartos, kiekvieno individo likimas byloja apie didžiavimąsi savo šeima ir atrastą laimę.

Puslapių skaičius: 198
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2010 01 12

10Comments

Add yours
  1. 2
    Salomėja

    O ką, reikia specialiai palaukt? Kaip po laidotuvių prieš diskoteką? Aš dar ir tarpe tarp dviejų knygų paskaitau po vieną skyrių iš dar dviejų kitų skaitomų bet nekabinančių 🙂

  2. 4
    Salomėja

    Jėtau, ko jūs čia dabar taip. gi čia nė 200psl nėra. Delfio antraštes turbūt kol perskaitai tai pusė knygos jau ir gaunasi :). O jei į blogeriai.net įsisuki – tai ir kita pusė. Turiu omeny skaitymo apimtį. Bet jei visa tai knygoje, tai kažkodėl daro įspūdį 🙂

  3. 6
    Salomėja

    Dori, aš neskaitau greituoju būdu, nors apie jį esu skaičiusiu ir žaidinėjusi – mokslo knygoms gal ir nieko. Bet aš visada greitai skaitydavau, kiek save pamenu. Tik kai mažiau laiko yra, tada tarpai tarp vieno ir kito kūrinio ilgesni, bet ne pačios knygos perskaitymo laikas išsitęsia.

+ Leave a Comment