134(25) Truman Capote "Šaltakraujiškai"

Truman Capote “Šaltakraujiškai”
Mano įvertinimas: 3/3 ( 1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Aš manau: keista, pikta, šalta knyga. Kaip dokumentinis filmas. Yra žmogžudystė, yra ir žmogžudžiai. Viskas žinoma nuo pradžios. Iš to kuriamas šiurpus pasakojimas: nužudytos šeimos istorija, liudininkų parodymai bei prisiminimai, žmogžudžių istorija, kelionė, teismas. Psichologinis romanas paremtas realiais įvykiais, nuo to tik dar šiurpesnis. Tai trečia rašytojo kyga, kurią skaičiau. Kitos  (“pusryčiai pas Tifani” ir “Kiti balsai, kiti kambariai”) buvo visiškai kotkios nuotaikos.
Oficialiai: Herbertas Viljamas Klateris, šeimos galva, – pasiturintis fermeris, puikus tėvas ir gerbiamas bendruomenės vadovas. Jis žinomas kaip sąžiningas, ištikimas savo neįgaliai žmonai vyras. Tai ideali šeima, kurią visi mylėjo. Jų žudikai – iš visai kitokio pasaulio: Perio Smito šeima išsiskyrusi, joje buvo smurtaujama, o Hikokų šeima, nors neturtinga, tačiau palyginti darni. Iš pradžių romano įžanga gali pasirodyti kaip pasakojimas apie Klaterių šeimą, vėliau ji tampa istorija, įtraukiančia skaitytoją į nepaprastus šešių žmonių santykius. Skirtingų charakterių analizė sudomins ir psichologinių bei socialinių kūrinių gerbėjus. Kitas žavus romano aspektas – Amerikos gyvenimo fragmentai šeštojo dešimtmečio pabaigoje.
Puslapių skaičius: 366
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2010 01 10

12Comments

Add yours
  1. 1
    Dori

    Anglų rašytoja H. Lee bendravo su T. Capote ir padėjo jam rinkti faktus šiai knygai. Vien dėl to, noriu ją perskaityt. Aišku “Pusryčiai pas Tifanį” irgi prisidėjo 🙂

  2. 2
    Dori

    bet tavo ir skaitymo tempai 🙂 jau aš per metus perskaičiau 50 knygų ir labai džiaugiuos 🙂
    Sugėdinai net, einu skaityt Bukowskio 🙂

  3. 3
    Salomėja

    Kad nieko aš negėdinau :)) Juk niekur nėra rekomendacijos skaityti daug:) Aš tiesiog mėgstu.

  4. 4
    Dori

    Rekomendacijų ir nereikia 🙂 Tiesiog, kai matai, kad kitas randa daugiau laiko knygoms nei pati, tai pradedi save graužti 🙂 Ypač žinant, kiek dar neperskaitytų knygų laukia lentynose ir bibliokose 🙂

  5. 5
    Salomėja

    Na tai gal turi geresnių užsiėmimų nei skaitymas, pvz., “neštis” per kokį nors blogą ir viską iš eilės komentuot :)) Ką jau ten, milijonai žmonių neskaito ir nei juos sąžinė graužia, nei jie blogesni nuo to.

  6. 6
    Dori

    Man patinka “neštis” per knygų blogus 🙂 su mėgstančiu skaityti žmogumi galėčiau diskutuoti valandų valandas. Kai aplinkoj nėra daug tokių “knygų ligonių”, tai smagu rasti virtualioj erdvėj 🙂

  7. 7
    Salomėja

    Nagi nebutinai mėgstantis skaityti žmogus diskutuoja apie knygas valandų valandas:) Būna tokių kaip aš: tylios, pilkos, ramios knygų žiurkės :).

  8. 8
    Dori

    Jei tokia būtum, šito blog’o nerašytum. Suprantu, kad rašai jį, jog prisimintum, ką skaitei. Aš tam esu pasidariusi savo “Perskaitytų knygų sąrašą”.
    Privertei pasijusti kalta, kad “prikomentavau” tavo knygas 🙂

  9. 9
    Salomėja

    Ok, nesu tokia pilka, jei bent kažką kažkaip “priverčiu pasijusti” :P. O šiaip vos susekiojau visus komentarus:) Bet komentarai man nekliudo – juokavau gi, nes buvau priblokšta, kai užsukau ir radau šitą “prasinešimą”.

  10. 12
    Adas

    Na, kad perleista knyga kiek padidėja ir pastorėja dvigubai – jau žinojau. 🙂
    Suprantu ir šitą – patobulintas vertimas.
    Bet kai Bubnio “Arberonas” naujam leidime pavirto “Arberonas. Maža išpažintis” ir dar buvo papildytas nuotraukom iš filmo, tai jau atleiskit…
    Istorijos klastojimas. 🙂

+ Leave a Comment