949(48) Paula McLain “Ledi Afrika”

Estimated read time 3 min read

Paula McLain “Ledi Afrika”

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Aš nežinojau ko tikėtis iš šios knygos, nes aprašymas nebuvo labai intriguojantis, bet netikėtai patiko! Knyga pasakoja apie tikrą istorinę asmenybę – Beryl Markham. Kuo ji garsi? Tai pirmoji moteris viena perskridusi Atlanto vandenyną iš rytų į vakarus. Tą ji padarė 1936 metais. Supraskit, nebuvo patys parankiausi laikai moterims.

Knyga pasakoja apie Beryl vaikystę Kenijoje, jos ankstyvą nenusisekusią santuoką, bandymą pritapti su “vyriškais” pomėgiais (moteris siekė pripažinimo, kaip arklių išjodinėtoja ir tiesą sakant jo sulaukė, vėl gi tapdama pirmąja savo šalyje), prastus santykius su tėvais, meilės trikampį, skandalus…

Autorė pasirinko parašyti tik apie gyvenimo atkarpą iki garsiojo skrydžio, tad perskaičiusi knygą aš su smalsumu atsiverčiau ir Wiki, nes buvo labai įdomu sužinoti apie tokią ypatingą moterį daugiau. Deja, panašu, kad jos gyvenamas nebuvo labai nusisekęs, ji pati yra parašiusi prisiminimų knygą, kurią kada nors reiks susirasti.

Net jei nesidomite garsiomis moterimis, ši knyga yra įdomi dėl laikmečio ir ne visai tradicinės aplinkos (Kenijos, kurioje karaliavo britai).

Oficialiai: Afrika. Svaigūs britų kolonijinio spindesio laikai. Stulbinamas laukinės Kenijos gamtos grožis mainosi su Nairobio klubų prabanga, džinas liejasi upeliais, žaibiškai užsimezga ir skandalingai baigiasi romanai… Šio sūkurio centre – Berilė Markam, meilės trikampio herojė, kurios laisvės troškimas negailestingai grumiasi su aistra vyrui ir aistra skraidyti. Moteris, kuria neįmanoma nesižavėti. Moteris, kurios neįmanoma pamiršti. Moteris, kuriai pakluso dangus ir Afrika, o ji pati nepakluso niekam.

Berilė užaugo Kenijoje. Užuot įgijusi būsimai damai tinkamų žinių apie puošnias sukneles ir elgesio visuomenėje subtilybes, ji viską žinojo apie žirgų auginimą ir karių moranų gyvenimą. Tačiau afrikietiška idilė truko neilgai. Sulaukusi vos šešiolikos, Berilė stačia galva įpuolė į santuoką ir tučtuojau suprato, kad tai – tikra katastrofa. Bet graužtis, pasiduoti ir kentėti – ne jai. Iš santuokos griuvėsių ši laisvos dvasios moteris pakyla vedama vienos minties: dabar ji savo likimo šeimininkė. Tik trečiajame dešimtmetyje Nairobio aukštuomenėje tokiai drąsiai ir savarankiškai moteriai surasti savo vietą ne taip jau paprasta. Kol ji sutinka sielos sesę ir likimo draugę – rašytoją Karen Bliksen. Ir šios mylimąjį lakūną ir medžiotoją Denį – netikėtai tapsiantį ne tik Karen, bet ir Berilės didžiąja gyvenimo meile…

Žymos sau: KPS:448 Kb 2017 05 23

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

Mano parduodamos knygos

 

+ There are no comments

Add yours