893(63) Charles Bukowski “Skaitalas”

Estimated read time 3 min read

Charles Bukowski “Skaitalas”

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Mano komentarai: Jei atvirai, tai aš nemėgstu Bukowski’o. Ok, žinau, visus pasaulio hipsterius labai žavi tai, kad jo veikėjai tik geria ir pisasi. Wow kaip gilu ir modernu, bet argi ne kiekvienas studentas tą daro? Gal ir ne, bet panašiai. Ir visgi skaitau jo knygas, o “Skaitalą” net ir antrą kartą. Ir net turiu pirmą leidimą. Bet jūs pažiūrėkite į šį naują viršelį. Prisiekiu, kad neturiu gražesnės knygos savo lentynose, o šių ten šimtai. Ne dėl grožio, žinoma, bet aš svarstau, kad labai norėčiau tokio plakato.

Na, o “Skaitalas” man patiko. Nes tai nėra knyga apie Henką Činaskį, kuris daro tuos nelabai gerus dalykus minėtus mano komentaro pradžioje. “Skaitalas” yra cheap literatūros parodija (na gerai, kai žmonės moka iš savęs juoktis). Knygoje sudėti visi tipiniai meilės romaniūkščių, detektyvų ir pigios fantastikos veikėjai: prasigėręs privatus detektyvas, ledinės gražuolės su sportiniais automobiliais, neištikimos, žinoma, draudimo agentas, ateiviai iš kosmoso, beprasmiai dialogai ir dar velnias žino kas.

Aš nenusišypsojau nė karto, bet sakau, kad knyga linksma. Ir dar sakau, kad tai gana kokybiška prastų knygų parodija, tad negali gi pati pasiūlyti kažkokios gilumos bei rimtumo :).  Aš tokią ją ir pamenu, nors pirmieji užrašai labai neišsamūs. Tai buvo 40-ta bloge aprašyta knyga, patys pažiūrėkit. Na ir kai tik baigsiu fantastikos seriją, griebsiu “Dailiausią moterį mieste”. Aprašymas tikrai vilioja.

Oficialiai: Paskutinis garsiojo girtuoklio Charleso Bukowskio romanas „Skaitalas“ (Pulp, 1994) – postmodernus ironijos, mistikos ir juodojo humoro kokteilis, dedikuotas prastai literatūrai ir parašytas kaip bulvarinių skaitalų parodija, kupina neištikimų žmonų, idiotų vyrų, seksualių ateivių iš kosmoso, viskam abejingų numirėlių balzamuotojų ir neurotiškų paštininkų. Siužetas verčia pasikasyti galvą net labiausiai išprususius literatūros snobus: nevykėlis detektyvas Nikas Bileinas blaškosi po Los Andželo gatves, barus ir hipodromus, ieškodamas mistinio Raudonojo Žvirblio, o Ponia Mirtis užsako surasti garsųjį prancūzų rašytoją Seliną, mat šis, nors mirė prieš keliasdešimt metų, pas ją taip ir nepasirodė…

Žymos sau: KPS: 192 Kn 2017 10 04

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook

+ There are no comments

Add yours