701(32) Robert Galbraith "Gegutės šauksmas"

Gegutes-sauksmas_p1Robert Galbraith “Gegutės šauksmas”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Man vis įdomu kam knygą pasirašyti slapyvardžiu, jei jos pristatyme vistiek parašyta, kad tai J.K. Rowling knyga? Nebent autorė turėjo kažkokių vilčių nuslėpti savo tapatybę, patikrinti ar knygas pirks ne dėl vardo, bet kažkas nuėjo netinkama vaga.
Taigi, “Gegutės šaukmas” – detektyvas, kurio pagrindinis veikėjas yra privatus seklys nusamdytas tirti neaiškią savižudybę. Šio tipo portretas keistas. Viena vertus Kormoranas Straikas turi tradicinio seklio bruožų, tai yra vienišas, nelaimingas, truputį užsiima savigrauža. Kita vertus, nors ir buvo bandymas nupiešti jį daug rūkantį, širdgėlą skandinantį bare, ši dalis autorei nelabai pavyko. Per geras atrodė tas seklys, o nusigėrimai atsitiktiniai.
Dar knygoje buvo sekretorė Robina, kuri atėjo dirbti laikinai, bet jai patiko privataus detektyvo pagalbininkės darbas. Kažkokia per taktiška, per protinga, per nuovoki. Įtartinoji savižudė gailesčio nekėlė.
Visą laiką skaitant atrodė, kad parašyta apie šiek tiek senesnius laikus. Na jautėsi kažkokia retro dvasia, bet ją sklaidė mobilaus telefono ir interneto dalyvavimas istorijoje.
Iš pradžių nuobodžiavau, viduryje įsitraukiau, o į pabaigą ėmė net patikti. Žinau, kad skaityčiau tęsinius jei tokių būtų.
Oficialiai: Kai prabangiame Londono rajone randama iš balkono iškritusi garsi manekenė Lula Landri, niekas neabejoja – ji nusižudė. Byla baigta. Tik Lulos brolis nenurimsta ir nusprendžia kreiptis į privatų detektyvą Kormoraną Straiką, Afganistano karo veteraną. Straikui šis pasiūlymas – pačiu laiku: pinigų kaip niekad trūksta, o sielą drasko nesėkmės asmeniniame fronte. Jis imasi tyrimo. Tačiau neriant gilyn į painų gražuolės Lulos Landri pasaulį jį pasitinka vis didesni pavojai…
Intriguojantis detektyvas, panardinantis į Londono atmosferą: apgaulingos ramybės apgaubtos prabangių kvartalų gatvės, nuo pašalinės akies slepiamas Ist Endo naktinis klubų gyvenimas ir vibruojantis Soho šurmulys. „Gegutės šauksmas“ – pripažintas J.K. Rowling, pasirašiusios Robert Galbraith slapyvardžiu, debiutas išmėginant detektyvo žanrą, kuriuo ji pristato privatų seklį Kormoraną Straiką.
Žymos sau: KPS: 416, kb, 2015 03 14
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook.

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Joe

    Pritariu knygos rezencizijai: Įdomi knyga, lengvai skaitosi, įtraukia kuo toliau tuo labiau. Dėl sekretorės visiškai sutinku. Per daug ideali, nuovoki, graži, sumani, (taip pavaizduota). Jei perskaityčiau knygą nežinodamas autoriaus, o po to kas nors pasakytų, kad parašė Agatha Criestie ar Stieg Larsson tai sudvejočiau 🙂 bet kad parašė J.K. Rowling iškart patikėčiau!
    Geras skaitalas

+ Leave a Comment