611(31) Haruki Murakami "Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai"

Haruki Murakami “Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai”
Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano komentarai: Nepaslaptis, kad Murakami yra mano mylimiausias rašytojas, tačiau, kai parašai porą metrų knygų, tai kažkurie centimetrai būna geresni, kažkurie blogesni. Šią knygą aš padėčiau prastesnių trečdalyje. Ir tai šiek tiek nuvilia, nes ši knyga yra nauja, visai šviežia, ką tik parašyta. Juk mes visada tikimės tobulėjimo.
Mane trikdė knygos gylis. Jei dauguma geriausių Murakami romanų yra kaip gilūs ir klastingi ežerai, su savomis undinėmis, painiais vijokliais ir netikėtomis duobėmis, tai “Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai” man pasirodė kažkoks seklokas. Paslaptis gi banaloka, aš tikrai tikėjausi kažko labiau mistiškesnio. Fantazijos bei sapnai su aiškia riba. Čia sapnuoju, čia jau nebe. Ir nors lyg ir buvo kažkokių vilčių, kad veikėjas padarė kažką sapne, kas persikėlė į realybę (būdinga šiam rašytojui), šioje knygoje nebuvo tokio stipraus jausmo, kur imi ir patiki paraleliniais pasauliais.
Tačiau ši knyga turi tinkamą nuotaiką, tą murakamišką: melancholija, vienatvė, džiazas, trumpi ir keisti dialogai. Jokiu būdu nesakyčiau, kad ji prasta, bet vistiek aš dar svajoju apie ką nors tokio kaip “Negailestinga stebuklų šalis ir pasaulio galas”.
O čia mano mylimoji lentynėlė:

Oficialiai: Cukuru Tadzakiui – trisdešimt šešeri. Mokyklos laikais jis ir dar keturi jaunuoliai buvo susibūrę į harmoningą, jaukią draugiją. Tačiau kad galėtų studijuoti geležinkelio stočių architektūrą, Cukuru išvyksta į Tokiją. Vieną vasaros dieną nepaaiškinę priežasčių keturi mokyklos laikų draugai staiga nutraukia su juo ryšius, ir Cukuru, patyręs šoką, iki pat kitų metų klaidžioja savižudybės paribiuose. Vaikinas įtiki esąs bespalvė, nevisavertė asmenybė. Jis nesąmoningai pradeda tolti net ir nuo pačių artimiausių žmonių. Po šešiolikos metų mylimai moteriai užsiminus apie mįslingą atstumą tarp jųdviejų ir paraginus pažvelgti praeičiai į akis, jis nusprendžia aplankyti buvusius draugus ir išsiaiškinti, kas gi vis dėlto anuomet įvyko. Taip prasideda didžiosios Cukuru klajonės, nusidriekusios net iki Suomijos.
Puslapių skaičius: 312
Knyga nuosava.
Perskaityta 2014 03 13

+ There are no comments

Add yours