505(29) Erin Morgenstern "Naktinis cirkas"

Erin Morgenstern “Naktinis cirkas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Knygų pavadinimų tema jau pasisakiau ankstesniame įraše. Cirkas? Ne… Neįdomu. Bet šį kartą sugundė viršelis. Knyga gulėjo bibliotekos lentynoje tokia nauja, tokia ryški, kad nejučia ir parsinešiau.
Gera. Svajinga. Magiška. Trumpai: du magai, kurie jau nuo seno dėl tam tikrų aplinkybių konkuruoja, rengia lažybas iš savo mokinių meistriškumo. Mokiniai irgi užsiima burtais. Kokios tai varžybos neatskleidžiama nei skaitytojams, nei žaidėjams. Apie jas nuolatos kalbama. Būtent joms yra pastatomas naktinis cirkas – varžybų arena. Du mokiniai varžosi, nors nežino nei kaip bus nustatytas nugalėtojas, nei kada. Jis ir ji. Ir aišku meilė.
Cirkas pasirodo iš niekur, iš anksto nepranešęs. Jis kitoks. Jam nebūdingi įprasto cirko atributai. Ir knyga kitokia. Labai reikia sekti datą nurodomą skyriaus pradžioje, nes laikas šokinėja. Ir šokinėja tai kelias dienas pirmyn atgal. tai metus ar net kelis. Kas apskritai yra tas cirkas ir kas jam nutiks po varžybų. Tai klausimai, kurie rūpi skaitytojui.  Knyga balansuoja ant liūdnumo, romantikos, tragedijos bei optimizmo ribų. Sunku suvokti, kaip ji kuria visus šiuos jausmus vienu metu. Todėl ir patiko. Filmas turėtų būti nuostabus – viskas juoda, balta, pilka ir kartais ryškių spalvų akcentai: raudonas šalikas, ryškiai žalios akys, ugniniai plaukai…
Oficialiai: Šis cirkas atvyksta netikėtai, nepranešęs. Be išankstinių skelbimų. Tiesiog vakar jo nebuvo, o šiandien jau yra. Ir atsidaro jis tik naktį. Palapinėse su baltais ir juodais dryžiais žiūrovų laukia stebuklai, nuo kurių gniaužia kvapą: ledinis sodas, labirintas iš debesų, ugnimi kvėpuojantys popieriniai drakonai, gimnastai, telpantys į nedideles stiklines dėžes… Šių stebuklų autoriai – du jauni iliuzionistai, Selija ir Markas, ir šis cirkas jiems – tik arena, kurioje grumiasi jųdviejų vaizduotė ir galia. Nuo vaikystės tik tokiam gyvenimui, tik tokiai dvikovai juos ruošė paslaptingi mokytojai, žaidžiantys neperprantamą, jiems vieniems žinomą žaidimą. Ir Selija su Marku net nenumano, kokią šio žaidimo pabaigą jų mokytojai yra jiems sugalvoję… Selijos ir Marko dvikova nuožmi. Ir visgi nutinka tai, ko niekas nelaukė – jaunuoliai įsimyli vienas kitą. Neapdairiai, beprotiškai, stebuklingai – nuo jų meilės įsižiebia žiburiai, o kambarys įkaista, kai jų rankos susiliečia.  Bet ar jaunuolių meilės pakaks, kad būtų nutrauktas žiaurus žaidimas, nuo kurio priklauso ne tik jų pačių, bet ir visų cirke esančių – ir talentingų akrobatų, ir net cirko savininkų – likimai?
Puslapių skaičius: 376
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2012 12 22
[table id=17 /]
1Kainos surinktos 2012 12 23
2Siuntimo kaina = kaina už vienos knygos pristatymą Lietuvoje.
3Bendra knygos ir pristatymo kaina perkant tik vieną šią knygą.
4Kaina versta į litus pagal valiutos.lt nurodomą kursą.

+ There are no comments

Add yours