444(118) William Somerset Maugham "Aistrų našta"

William Somerset Maugham “Aistrų našta”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Prisiskaičius tokių perlų (žiūrėti ankstesnį įrašą) norisi ir ko nors tokio tikresnio. O kiek esu skaičiusi Maughamo knygų – visos daugiau ar mažiau patiko. Ir visų pabaigoje ką nors perskaitydavau apie “Aistrų naštą”. Todėl jos ėmiausi jau šį tą žinodama, turėdama informacijos apie tai kas panaudota iš tikro autoriaus gyvenimo, o kas prikurta gražesnio romano labui.
Taigi. Mažas ir luošas Filipas tampa našlaičiu ir patenka pas dėdę pastorių. Šis jo neskriaudžia, bet labai ir nelepina. Stengiasi išauginti dorą sūnėną. Dorą pagal savo ir to laikmečio supratimą. Tačiau sūnėnas per daug protingas. Jau mokykloje jis sau kelia klausimus ar žmogus gimęs kito tikėjimo šeimoje toks jau blogas, kad vien dėl to eis į pragarą? Tad gal tada apskritai neapsimoka tikėti Dievu? Filipas ieško savęs. Nebenori būti dvasininku, nori būti klerku. Nebenori būti klerku, nori būti dailininku. Nebenori būti vidutiniu dailininku (šis laikotarpis vienas įdomiausių knygoje – visgi Paryžius), nori būti gydytoju. Visų šitų norų ir nenorų painiavoje aš žavėjausi tuo jaunuoliu. Tais laikais tai… Gi net mūsų laikais jaunuoliai nedrįsta mesti mokslų ir pradėti kardinaliai kita kryptimi (drįsta tik apskritai mesti mokslus, nes tingi).
O kai jau atėjo meilės pastraipos… Jos, neslėpsiu, man irgi buvo labai įdomios. Juk didžioji Filipo meilė tikrai verta kelių šimtų puslapių. O Maughamas nuostabus. Bet jis turbūt nėra pripažintas klasikas, nes man patinka gi 🙂 (lengvas sarkazmas balse).
Oficialiai: Tai vienas reikšmingiausių ir populiariausių W. S. Maughamo kūrinių, pats autobiografiškiausias rašytojo romanas. Pagrindinis knygos veikėjas – Filipas Keris. W. S. Maughamas seka jo gyvenimą nuo pat vaikystės iki studijų laikų. Likimas Filipui vieną po kito siunčia išbandymus: ankstyvą tėvų mirtį ir liūdną vaikystę, sunkumus siekiant tapti dailininku, meilės abejotinos reputacijos moteriai kančias. Tačiau jaunuolis nenuleidžia rankų ir atkakliai ieško savo pašaukimo ir gyvenimo prasmės.
Puslapių skaičius: 686
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2012 08 22

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Krokas

    ATAS!!! Jis YRA pripažintas klasikas 🙂
    p.s. Ilgai prisimeni :))
    Linkėjimai. Utiutiutiutiutiu :))))

+ Leave a Comment