442(116) Ha Jin "Laukimas"

Ha Jin “Laukimas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Romanas “Laukimas” yra apie laukimą. Tikrąja to žodžio prasme. “Dar palaukime” – daugybę kartų nuskambėjusi arba nebyli frazė. Komunistinė Kinija. 7-8 praeito amžiaus dešimtmetis. Ligoninėje dirba gydytojas ir seselė. Abu yra kariškiai. Abu saistomi gausybės taisyklių. Jis vedęs kaimo moterį su pagal senovinį paprotį sužalotomis kojomis. Mato ją kartą per metus. Savaitę. Per tą savaitę bando išsiskirti, kad galėtų vesti seselę Maną. Išsiskirti vis nepavyksta.  Mana ir Linas myli vienas kitą platoniškai. Mat režimo taisyklės neleidžia jiems turėti lytinių santykių ar išeiti kartu už ligoninės ribų. Jie taisyklių ir nelaužo. Jie laukia.
Laukia laukia. Laukimas tampa įpročiu. Kai pagaliau sulaukia, tai nebelabai vienas kitą ir myli. Linas svajoja apie tuos laikus, kai tiesiog laukė. Graži, lėta knyga, kurios įdomioji pusė yra tas paprastų žmonių gyvenimas to meto Kinijoje. Beje, tik rytiečiai moka taip laukti. Mūsiškiai jau seniai būtų spjovę į taisykles. O gal ir ne. Nes viena iš laukimo priežasčių visada buvo jo neryžtingumas ir nenoras keisti patogų gyvenimą.
Oficialiai„Laukimas“ – santūri ir skaudi istorija apie kariškį gydytoją, pusę gyvenimo laukiantį, kol galės išsiskirti su savo žmona ir vesti mylimą moterį. Ha Jin meistriškai atskleidžia trijų jausmais ir įstatymu susaistytų žmonių jausmus; iš pirmo žvilgsnio apgaulingai paprastas pasakojimas kupinas poezijos, ironijos, tikslių pastebėjimų ir širdies gilumoje kunkuliuojančių jausmų. Šiuolaikinė kinų literatūra – lietuvių skaitytojams beveik nežinoma žemė; nelabai žinome, kokie dėsniai reguliuoja ir lemia dabartinių kinų gyvenimą, kaip mąsto, elgiasi ir apie ką svajoja Kinijos valdiniai. „Laukimas“ – proga pažvelgti į kinų tikrovę, egzotišką, ne visuomet suprantamą – ir į žmones, kurių jausmai ir lūkesčiai labai panašūs į mūsų.
Puslapių skaičius: 319
Knyga nuosava.
Perskaityta 2012 08 15

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment