427(100) Patrick Rothfuss "Vėjo vardas"

Patrick Rothfuss “Vėjo vardas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: net neįsivaizduojate kaip (nepabijosiu to žodžio) šūdinai pasijutau, kai bebaiginėdama šią knygą suvokiau, kad tai tik pirmoji dalis ir jų bus daugiau. Nebūčiau jos ėmusis jei būčiau žinojusi! Skaitau visokias trilogijas tik tada, kai tos visos ir išleistos! Kalta, aišku, kad nežinojau. Negirdėta man ta knyga. Nors skaitau leidyklų naujienas ir daugumą knygų blogerių, kažkokio ažiotažo nepastebėjau. Daug daugiau žinau apie harius poterius, merginas su drakono tatuškėmis, bado žaidynes ar saulėlydžius. Nes anos reklamuotos, girtos, keiktos… Et.
Pati knyga man atrodo nuostabi. Netikėkite tuo, kad ji lyginama su “Žiedų valdovų”. Netiesa! Ji nėra nuobodi, ištęsta ir visokia kitokia kuo tas valdovas pasižymi.
Nėra ir vaikiška, kaip pirmosios Hario dalys, nors panašumų turi daug: magijos mokantis universitetas, berniukas su išskirtiniais bruožais (ugniniais plaukais), neturtingas, turi priešų mokykloje ir dar galingų priešų “ten kažkur”, bjaurus mokytojas bei visada palaikantis rektorius ir t.t. Tačiau Haris tai toks savotiškas lūzeriukas (na pažiūrėkite filmuose – amžina emo išraiška, jokių šypsenėlių, o kliūtis įveikia atsitiktinumo arba draugų dėka). Kvoutas gi turi ryžto, proto, šmaikštumo, drąsos… Ai, paskaitykit patys. Atkreipkite dėmesį į narkomaną karvę-drakoną. :)))
Oficialiai:  “Vėjo vardas” – tai keliaujančių aktorių sūnaus Kvouto istorija. Jo šeimą ir visą trupę ištinka baisi ir netikėta mirtis. Vienintelis gyvas likęs berniukas apie kruvinas žmogžudystes žino tik tiek, kad neganda susijusi su labai senu, į užmarštį nugrimzdusiu mitu. Jo tėvai mirė, “…nes dainavo visai nederamas dainas”. Tačiau kas tie paslaptingieji čandrianai, žudikai, apie kuriuos draudžiama netgi dainuoti ir kurių pasirodymą lydi mėlyna liepsna? Kad galėtų priartėti prie paslapties, Kvoutas pasiryžta viskam. Jis gyvena kaip valkata Tarbeano gatvėse, kol įstengia pakliūti į Arkanumą, magijos universitetą. Tokio jauno ir gabaus studento universiteto sienos seniai neregėjo. Tačiau Kvoutas – ne tik gabus, bet ir išdidus, įžūlus, be to, labai neturtingas. Skandalai ir konfliktai, siekis bet kokia kaina išlikti universitete ir viltys priartėti prie čandrianus gaubiančios paslapties susipina su netikėtai atėjusia meile. Jį vadino Kvoutu Paslaptinguoju, Kvoutu Bekrauju, Karaliaus Žudiku; jis pagrobė princesę iš milžinkapiuose miegančių karalių. Jis sudegino Trebono miestą. Jis praleido naktį su Feluriana ir išėjo nepraradęs nei sveiko proto, nei gyvybės. Jį išmetė iš universiteto, kai buvo tokio amžiaus, kokio dauguma įstoja. Jis mėnesienoje vaikščiojo takais, apie kuriuos kiti bijo kalbėti vidurdienį. Jis kalbėjosi su dievais, mylėjo moteris ir rašė dainas, kurios pravirkdydavo menestrelius. Bet visa tai jo dar tik laukia… O kol kas jaunasis Kvoutas trokšta mokytis senosios magijos, leidžiančios valdyti ugnį ir žaibą. Trokšta sužinoti vėjo vardą.
Puslapių skaičius: 632
Knyga iš bibliotekos.
Perskaityta 2012 07 26

29Comments

Add yours
  1. 1
    Krokas

    “Netikėkite tuo, kad ji lyginama su “Žiedų valdovų”. Netiesa! Ji nėra nuobodi, ištęsta ir visokia kitokia kuo tas valdovas pasižymi.” ??
    Vis tik gal nelyginkit visuotinai pripažinto klasiko su šiuo rašymo bandymu..:))

  2. 2
    Salomėja

    Visuotinai pripažintas klasikas tėra tik du žodžiai, kurie labai mažai reiškia. Iki filmo labai daug tų visuotinai pripažįstančių liaupsintojų nebūtų galėję papasakoti apie ką ta knyga.
    Taip pat jei pora kokių nors guru paskleidžia gandą, kad knyga gera, hamburgeris skanus, o apple gamina super gaminius, tai labai didelė dalis visuomenės (na tos, kuri visuotinai pripažįsta) linksi galvomis ir net kankinami nepasakytų kitaip.

  3. 3
    g12

    Hahaha, be bajerio – sėdėjome su chronometru ir skaičiavome per kiek laiko koks nors lochutis ką nors pareikš dėl žiedų valdovo! 😀

  4. 5
    Laura

    O aš tai apsidžiaugiau radusi pastebėjimą, kad “Žiedų valdovas” ištęstas. Nes jis tikrai ištęstas. Ir didelė dalis nuobodi. Jau galvojau, kad viena taip manau. Trečios dalies net nepabaigiau, atrodo, nors šiaip jau nemetu knygų įpusėjus.
    Čia gal net ne gandai kalti… Tiesiog žmonės per mažai skaitę, kad turėtų su kuo palyginti.

  5. 6
    Krokas

    Negaliu tuo patikėti :))
    Tolkien’ą skaičiau, juo domėjausi dar vaikystėje, o ji (vaikystė 😉 ) buvo prieš labai nemažai metų; mano skaitymo malonumai šiuo metu aprėpia kur kas daugiau negu Hobitą ar Žiedų valdovą, jau nekalbant apie normalią literatūrą.
    Todėl už kitokią nuomonę pavadinta lochučiu ar nepakankamai skaičiusia jaučiuosi, pavadinkite, kaip prieš argumentą ad hominem – tai signalizuoja ne apie mano, o apie Tamstos būsenas 🙂 Way to go 🙂
    Salomėja, Tolkien’as YRA tam tikro žanro guru; tai faktas, o ne interpretacija. Jis buvo “game changer” – prieš jį sufantastintų istorijų pasakotojas buvo liaudis, tada atėjo Chauser’is, kuriam laikui nustatęs tam tikras žanro taisykles, po to liaudies pasakojamas tamsias, gilias istorijas su fantasy aromatu papasakojo Po, o po jo atėjo Tolkien’as, pakeitęs šį žanrą visiems laikams, įtvirtinęs tam tikrą pasakojimo struktūrą, sukūręs ištisus pasaulius, kuriuos vėliau savo kūryboje naudojos kartos rašytojų tarsi pienuku kvepiančius meškučius miegui. Tavo mėgstamoje srityje “game changer’iais” buvo Konan Doilis, Kristi. Beje, Rowling irgi yra “game changer”, o Vėjo vardo autorius – ne. Jis seka saugiai praminta vagele, naudoja jam kaip keptą antį ant lėkštės patiektą siužetą, pasakojimo struktūrą, tematiką ir pan. Gal taip lengviau? Gali susikoncentruoti ties ekvilibristika. Be to, jis nėra istorijos profesorius kaip Tolkien’as, kurio stilių, drįstu spėti, nulėmė būdas, kuriuo jis šeimai uždirbo pinigus ir kuriam būdingas išsamus, turtingas pasakojimas, aiški struktūruotė, pasikliovimas savo sukauptomis žiniomis, o ne svetimu įdirbiu. Deja, šiuolaikinis žmogus nori visko paprastai, popsovai patraukliai, sukramtytai, numelioruotai, kad reiktų mažiau galvoti 🙂
    Turėtum tai pripažinti. Nebent Tu turi problemų su autoritetais, ir jauti nenumaldomą poreikį priešintis viskam, kas “pripažinta”, nes tiesiog nekenti šio žodžio. Tikiuosi, kad ne taip. Antraip tektų teigti, kad “tu gyveni, o aš tik vaidenuos” 😉
    Sėkmės 🙂

  6. 7
    g12

    Haha, ne – lochutis tai šiuo atveju net ne būsena, o įprotis privertinėti kitus žmones ką nors, cituoju, “pripažinti” :)))

  7. 8
    Salomėja

    Ar tavasis Tolkienas šiais laikais prasimuštų ar šaunus tik todėl, kad konkurencija buvo minimali? Pats “Žiedų valdovas” toks koks yra man labai primena Vaižganto stilių. O Vaižgantas na nepykite, bet retai kam patinka. Nors ir pripažintas lietuviškas klasikas.
    Aš knygas tiesiog mėgstu skaityti. Man, tiesą sakant, nusispjaut ar po kokiu nors slapyvardžiu visa klasė slepiasi, o gal gėjus, o gal profesorius. Knyga yra įdomi arba neįdomi. Arba rašo įdomiai, arba ne. Šaunus tas Tolkienas, kad pasufleravo teisingas gaires. Be jo gal ir nebūtų gerų šio žanro knygų. Gal. Na čia panašiai, kaip atrasti/pagaminti pirmąjį alų, kuris nelabai geriamas, bet pranašauja nuostabų gėrimą jei tik kas patobulins. Ar niekas nebeturi teisės tobulinti?
    Pirmą kartą “valdovą” bandžiau skaityti tada kai jokių internetų nebuvau net girdėjusi. Niekas nuomonės neformavo, nesakė, kad tai bus gera ar bloga knyga, bet jau tada neįveikiau net 3 puslapių. Antrą kartą pabandžiau baiginėdama mokyklą. Trečią kartą kai pasirodė filmai. Galvojau, kad pramuš. Neskaitomas jis. Tiesiog nuobodus. Bet gausu žmonių, kurie net teisės kodeksą perskaito ir jiems nebūna nuobodu.

  8. 9
    Laura

    Bet juk dėl to, kad pripažintas, nebūtina jo mėgti, ar ne? Ir žmogus vis dar turi teisę lyginti? Ar jau nebe?

  9. 10
    Krokas

    G12, I will not dignify you with an answer 🙂
    Salomėja, Tolkien’as nėra nei manasis, nei mano mėgstamas, tiesiog apie jį minimaliai žinau; tiek, kad gerbčiau ir vertinčiau tarpdisciplininiam kontekste ir prisimindama istorinį kontekstą. Drąsu teigti, kad Vėjo vardo autorius patobulino Tolkieną 🙂
    Laura, ačiū už normalų toną 🙂 Jei įsiskaitytum į tai, ką bandau pasakyti, tai suprastum, kad nemėgti galima, ko tik nori, bet didis menas yra ko nors nemėgstant pripažinti nemėgimo objekto objektyvius nuopelnus ir nevaidinti, kad išmanai, kai iš tikro neišmanai ir, deja, nenori išmanyti.
    Gerai, einu, nebeerzinsiu 🙂 Raudonas skuduras išjungtas 🙂

  10. 11
    Salomėja

    Nesakiau kad Vėjo vardas yra patobulintas Tolkienas. Kalbėjom apie sekimą jau pramintomis pėdomis. Nors šiaip bendro tai turbūt tik tiek, kad knygose yra šiek tiek magijos ir jos priskiriamos tam pačiam žanrui.
    O štai apie dalį “kad nemėgti galima, ko tik nori, bet didis menas yra ko nors nemėgstant pripažinti nemėgimo objekto objektyvius nuopelnus ir nevaidinti, kad išmanai, kai iš tikro neišmanai ir, deja, nenori išmanyti.” tai noriu pasakyti, kad pats/pati atėjai ir išdėstei paskaitą apie tai ką žmonės turi mėgti ar nemėgti ir koks blogas yra jaunimas 🙂 Nes aš savo įraše tik įspėjau, kad nors anotacijos knygą lygina su ŽV, ši gi nėra nei nuobodi, nei ištęsta.
    Drąsu, o gal kvaila (?) manyti, kad negali būti geresnių (kalbu apie šį žanrą) knygų už Tolkieno vien todėl, kad fantastų “elitas” jį dievina. Bet nepamirškime, kad gerumą kiekvienas vertina pagal savo kriterijus. Duok aprašyti medį Dostojevskiui, Murakamiui, Markesui, Mayer ir antro kurso filologijos studentui ir nebūtinai geriausiai parašys tas, kuris yra labiausiai pripažintas ar madingiausias. Bet minia teisuolių turės savo nuomonę ir ginčysis iki negaliu, kuris gi medis geriausias:). Tame tarpe ir aš.

  11. 12
    ST

    Jei patiko ši knyga, tai rekomenduoju Jonathan Stroud Bartimėjaus trilogiją: Samarkando amuletas, Golemo akis, Ptolemajo Vartai. Irgi turėtų patikti.

  12. 13
    Salomėja

    Ačiū. Aš jau seniai į jas darausi, bet vis neužmatau visų trijų vienų ypu bibliotekoje ar išpardavimuose.

  13. 14
    Adis

    Kadangi “nėra nuobodi, ištęsta ir visokia kitokia kuo tas valdovas pasižymi”, tai ir nebandysiu skaityti 😛
    P.S. Tolkienas buvo ne istorijos, o literatūros profesorius.
    P.P.S. Jei LotR + Hobbit jums atrodo nuobodu ir ištęsta, jūs paskaitykit Silmarillioną. Va ten tai hardcore! 😉

  14. 15
    Salomėja

    O kam skaityti jei jau rekomendacija žada, kad bus nuobodu? Skaitymas gi ne darbas :))

  15. 17
    bonis

    odieve, kiek jums, vaikai, metų? Tolkien’as gali nepatikti, galit jį ignoruoti, bet susimildami nerašykit, kad “Žiedų valdovas” yra nuobodus ir ištęstas 😀 Klasikų talento neigimas dažniausiai atsiremia į elementarų nesupratimą kodėl jie yra vertinami. Aš suprantu, kad jus patys sau labai šmaiktūs, bet nu kam savo neišprusimą sureikšmint tiek 🙂

  16. 18
    Salomėja

    Gerb. suaugęs žmogau, o tai kaip vadinti nuobodžią knygą? Labiau tiktų gal “tobulas ir puikiai kritikų vertinimas kūrinys, kurį skaitysite mėnesius nes po poros puslapių užmigsite. Ekologiškas ir sveikas būdas gydyti nemigą?”.
    Labai jau jūs aršūs, tie valdovo gerbėjai. O juk talento ginti lyg ir nereikėtų jei kokia vištelė jo nesuprato ir neįvertino, ar ne? Visgi vadinasi, kad nelabai ten viskas nuostabu, jei reikia šitaip ginti. Mokykloje mokytojos tikrai nesiputoja jei kokiam tamsuoliui Vaižgantas nepatinka.

  17. 20
    O to Bronis

    Jeigu Tokieną laikote “klasiku”, tuomet demonstruojate savo paties neišprusimą. Tai menkavertė rašliava, apie kurią net neužsimenama jokioje padorioje XX amžiaus literatūros istorijoje. Paminėkite bent vieną rimtą kritiką, kuris būtų “išgyręs” tas pasakėles.

  18. 21
    Eovyna

    Na,čia aš prieštarauju.Nežinau kiek jums metų,bet Jūs,tikriausiai (dabar atleiskit už tai ką pasakysiu,bet jau pyktis ima)vaikučiai esate,kad sakote jog ši knyga geresnė nei Tolkieno “Žiedų valdovas”.Skaičiau abi knygas,ir ką…”Žiedų Valdovas” man pasirodė,jog yra žymiai geresnė knyga nei “Vėjo Vardas”.
    Beto Tolkieną jau yra tikrai pripažintas labai geru rašytoju.
    “J.R.R. Tolkieno vardas amžinai įrašytas į pasaulinės literatūros istoriją dėl garsiosios “Žiedų Valdovo” trilogijos milžiniško pasisekimo.”
    Taigi,nenoriu nieko blogo sakyi apie “Vėjo Vardą”,bet pripažinkit “Žiedų Valdovas” yra TIKRAI įrašytas į literatūros istoriją ir geresnis.

  19. 22
    Salomėja

    Žmonės, kurie nesutinka su kitų nuomone, bet kiša net ne savo, o kitų nuomonę, matyt yra labai brandūs ir jau daug nugyvenę. Sėkmės.

  20. 24
    Meduolis

    Na, man tai Vėjo vardas labai patiko 🙂 Tai yra mano nuomonė ir išties, nesąmonė čia varyt ant vieno ar kito rašytojo, nes kiek žmonių tiek nuomonių 🙂 Visų skaitovų skoniai skiriasi ir kas vieniems atrodo wow, tas kitiems gali pasirodyt nuobodybė 🙂 Na, man ši knyga labai patiko dėlto, kad rašo apie protingą berniuką, kaip jis siekė savo tikslų, nepasidavė, bet vistiek viskas nesibaigia gerai… Tai mane labai užkabino, nežinau, tiesiog skaičiau ir džiaugiausi, bet čia tik mano nuomonė, mano rekomendacija 😉

  21. 25
    Pukuotukas

    Perskaičiau abi serijos knygas, rusų kalba. Autorius nuostabus pasakorius. Jis gali bet koki sh gražiai nupasakoti, kad perskaitysi ir dar norėsi 🙂

  22. 26
    Salomėja

    Na va, o aš kažin ar skaitysiu antrą dalį, nes tektų vėl pirmą prieš tai skaityt. Per didelė pertrauka.

  23. 27
    Vėjo vardas

    Tai mes čia kalbam apie vėjo vardą ar kaip? Prie ko čia tas žiedų valdovas jo ne iš tolo negalima lyginti su vėjo vardu. Vėjo vardas knyga perskaičiau 7 kartus, karaliaus žudiko kronikos 1 ir 2 dalis perskaičiau po 6 kartus, ir dar kartą ruošiuosi skaityti nes tai unikali ir nepabostanti knyga. Na o apie žiedų valdovą galiu pasakyt tik tiek kad filmai nuostabus, bet knygos tai ojojo nzn kokioj būsenoje rašė tas jūsų tolkienas bet perskaičiau pirmus 20 puslapių, ramiai užverciau knyga ir kita diena gražinau ja į biblioteką, nu nuobodu nuoboda sakykit ką norit bet nuobodesnes knygos dar neskaičiau, anglų kalbos žodynas ir tas įdomesnis.

  24. 28
    nu ir?

    ^^^^niekam neįdomu kiek kartų tu tą pačią knygą skaitei, nemanau, kad kas nors klausė. nyk iš čia.

  25. 29
    Donelaitis, Metai

    Sorry. Bet žiedų valdovas ar visokiausi Hariai Floperiai man nei knygose nei tuo labiau filmuose niekada nesukėlė įspūdžio. Pats esu labai retai skaitantis. Na nebent paėmus knyggą ji kažkuo traukia. Bet ši trilogija man tikrai labai patiko atsiprašant sumyšt man kitų nuomone nes ji man yra nesvarbi ✌️ svarbiausia, kad man patiko

+ Leave a Comment