397(70) Johan Theorin "Prieblanda"

Johan Theorin “Prieblanda”
Mano įvertinimas: 1/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Ir dar viena švediška knyga. Šį kartą tai ne trileris. Turbūt net ir ne detektyvas, nors istorija panaši. Greičiau jau lėtas, kiek psichologinis romanas su detektyviniais elementais.
Knyga man pasirodė per lėta. Į kaimą atvažiuoja kadaise dingusio berniuko mama. Per dvidešimt metų ji nesusitaikė ir vis dar tikisi surasti sūnų. Jos tėvas jau nusenęs ir gyvena prieglaudoje. Jis ir pasikvietė dukrą nes aplink pradėjo kažkas dėtis. Kažkas, kas galėtų nuvesti į tiesą. Ir taip vienas kitą paramstydami, o tuo pačiu užsidarę savyje jie dar labiau krutina reikalus. Lėtai ir nuobodokai.
Stiprioji vieta – atmosfera. Tiek tų laikų kai dingo berniukas (tirštas ūkas, klampynė, tyla…), tiek ir šių laikų – ištuštėjęs kaimas, kuriame žiemą apskritai niekas nebegyvena. Vėjai, šalčiai, jūra, akmenys… Brrr. Bet žmonės net ir ten moka būti laimingais.
Oficialiai: Miglotą vasaros pabaigos dieną aštuntojo dešimtmečio pradžioje šiaurės Elande be jokių pėdsakų dingsta mažas berniukas. Dienų dienomis ir savaitėmis jo ieško šeima, policija ir savanoriai. Daugiau nei po dvidešimties metų berniuko motinai Julijai netikėtai paskambina jos tėvas. Jis prašo atvažiuoti į Elandą ir padėti jam atsekti naują dingusio vaikaičio pėdsaką. Julija nenoromis grįžta į savo vaikystės salą pas susenusį tėvą. Ir tik dabar ji išgirsta kalbas apie mitais apipintą elandietį Nilsą Kantą, kadaise variusį siaubą visai apylinkei. Bet jis seniai miręs, gerokai seniau, nei dingo Julijos sūnelis.
Ir vis dėlto yra žmonių, mačiusių Nilsą Kantą. Jie tvirtina, kad retkarčiais temstant, prieblandoje, jis vaikštinėja po kalkynę.
Puslapių skaičius: 408
Knyga pasiskolinta.
Perskaityta 2012 05 12

4Comments

Add yours
  1. 1
    Remis

    Taip ir likau nesupratęs – verta skaityti ar ne, nes įvertinimas lyg signalizuoja nekišti nagų prie knygos, o aprašymas sako: paimk paskaityk 🙂

  2. 2
    Salomėja

    Aprašymas sako: lėtai ir nuobodokai, bet turi stiprią pusę – niūrią atmosferą. Tad tamstai rinktis, paimk ir paskaityk :). Įvertinimas sako, kad nors ir šūdas, bet vistiek skaitomas.

  3. 4
    Kristina

    Neeilinio siužeto knyga, paliečianti labai daug aktualių temų. Įtampa išlieka iki knygos galo. Tai pati geriau skaityta mano knyga.

+ Leave a Comment