388(61) Jean M. Auel "Urvinio lokio gentis"

Jean M. Auel “Urvinio lokio gentis”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – nors ir skaitomas, ale vistiek šūdas, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).
Mano nuomonė: Oi ilgai skaičiau. Vis kas nors trukdė: tai kelionės, tai šeimyniniai baliai. Ir neslėpsiu – jų metu aš tikrai vis galvodavau apie knygą. Kaip gi ten dabar tai Ailai pasibaigs… Kaip koks geras filmas pertraukiamas reklamos… Vien jau dėl šito abejonių nekyla – knyga man patiko ir net labai! Ir štai keletas minčių:
Išankstinis nusistatymas. Mačiau reklamas jau senokai, bet pernelyg nesusidomėjau. Mat nemėgstu skaityti serijinių knygų kol visa serija dar neišleista. Dargi pamačiau, kad daugiau nei 600 psl. Ai, galvojau, ir vėl knyga pradinukams su milžiniškomis raidėmis ir paraštėmis. Dėl nusistatymo prieš serijines knygas niekas nepasikeitė. Nes dabar baisiausiai noriu skaityti toliau. O nėra… :(. O štai knygos formatas nelabai ir gali būti kitoks. Tie 600 psl. užpildyti kokybiškai, normaliu, “nekomerciniu” šriftu.
Istorinės interpretacijos. Anotacijose, Vikipedijoje ir knygos padėkoje teigiama, kad autorė labai domėjosi archeologiniais  ir antropologiniais tyrinėjimais. Todėl esu linkusi tikėti daugeliu pateiktų faktų. Tačiau manau, kad kai kurie dalykai yra pritempti prie siužeto. Pvz., nesu tikra tuo, kad bendravimas tarp vyrų ir moterų buvo tikrai toks. Ar tikrai archeologai gali nustatyti tokius niuansus, kaip tai, kad vyrai laikė moteris menkesnėmis, mergaičių gimimas – blogis, ginklo palietimas užtraukia mirtį ir t.t? Juolab, kad iš buities aprašymų atrodo, kad moterys tikrai buvo labai svarbios visam genties gyvenimui.
Visa kita. Siužetas gana paprastas. Urvinio lokio gentis randa šviesiaplaukę mergaitę. Ji per žemės drebėjimą atsiskyrė nuo savų. Stebuklo ir geros moters dėka gentis ją priima. Čia ji auga ir patiria daugybę išbandymų. Pirmoji žmonijos diskriminacija, rasizmas ir jos pasekmės. Toks paprastas siužetas apipintas gausybe detalių. Daug informacijos apie vaistų gamybą, urvinių žmonių buitį, medžioklės tradicijas, šeimų gyvenimą. Skaitykite ir stebėkitės jų supratimu apie tai iš kur atsiranda vaikai, apie tai, kaip mirtimi prakeikiami žmonės ir kas po to nutinka. Pabandykite atspėti koks galėtų būti jūsų totemas :). Tikrai jaučiuosi šiek tiek daugiau žinanti apie laikus, kai dar gyveno mamutai. Ir noriu dar!
Oficialiai: Žemės drebėjimas palieka mažąją Ailą vieną priešistorinėje girioje. Taip ją, klajojančią, išbadėjusią, urvinio liūto sužeistą, aptinka Urvinio lokio genties žmonės. Aukšta, šviesiaplaukė, mėlynakė iš svetimos genties atrodo nesava ir nepatikima. Jei ne gydytoja Iza ir laimingai susiklosčiusios aplinkybės, vaikas būtų paliktas mirti. Padedama globėjos mergaitė išmoksta neandertaliečių, bendraujančių daugiau gestais ir mimika, tradicijų, elgesio normų, kalbos, o imlus protas pasitarnauja kasdienėje kovoje dėl išlikimo. Ailos, kurios gyslomis teka pirmųjų žmonių kraujas, atsiradimas žada neišvengiamas permainas, kelia Urvinio lokio gentainių pagarbą… ir neapykantą.
Puslapių skaičius: 608
Knyga nuosava.
Perskaityta 2012 04 28

9Comments

Add yours
  1. 1
    ff

    tirkai gera knyga. as uzkibau ant reklamos. atsiunte i el. pasta pries kelias dienas. o dar atvezimas nemokamas. nezinau, gal nuojauta gal kas, bet neabejojau ir isigijau knyga. neziurejau net kiek psl. kai atsiunte siuntini, pagalvojau kad suklydo, stora deze buvo. net nustebau kad tokia stora knyga ir uz tokia kaina. ir plius dar sriftas nekomerciskas, o tikrai pilnai uzpildyti lapai. retenybe Lietuvoje. paprastai knyga buna kaina didele, atrodo lyg ir neplona, bet lapai pustusciai. paprastai tokios istorines knygos buna sunkiai skaitomos, bet keista, knyga lengvai skaitosi, istoriniai faktai pateikti idomiai, nenuobodziai…. ir man patinka kad knyga skaitosi idomiai, lengvai, bet ne greitai… nervina kai perskaitai per vakara. o cia pamazu, iveikia tik miegas. ir vis norisi prisesti. bet norisi ilgiau skaityti…. tikrai rekomenduoju…

  2. 2
    ff

    beje, yra ir filmas, 1986 metu. sakyciau visai neblogas. ne sedevras, bet kaip tokkiu metu tikrai geras

  3. 3
    Kristina

    Aš perskaičiau knygą kažkur per savaitę, savaitę su puse. Skaitant efektas buvo toks pat – darbe, kelionėje, net draugų gimtadienyje galvodavau apie knygą – kad noriu skaityti toliau! Tarsi laukdavau lyg gero filmo kitos serijos.
    Beje, filmą buvau mačiusi daug anksčiau. Knygai net ir labai nusileidžia.

  4. 4
    Ineta

    as taip pat perskaiciau knyga, super patiko :)) sudorojau per tris dienas, nes negalejau atsitraukti… tik va gaila kad dar nera kitu daliu, kurios manau turetu taip pat buti tokios pat idomios :))

  5. 5
    susidomejes:)

    ka gi nusipirkau is knygos.lt bandysim skaityti,nes atsiliepai tai visur gan neblogi……

  6. 6
    adelija

    nu labai rimtos geros knygos,vertingos.Taip idomu skaityti apie tokius tolimus ivykius,kaip jie isgyveno,kaip rengesi,kaip dare valgyti,kaip skalbesi ir maudesi(putoklis-muilo saknis) Kaip naudojosi viskuom ,ka rado gamtoje. 4 knygas perskaiciau,girdejau lig tai dar dvi yra …

  7. 7
    Marija

    matau, kad nesi istorijos žinovė, todėl reikėtų pasidomėti, kaip buvo moterys žemesnio lygio nei vyrai tarkim Senovės pasaulyje :). O iš dalies nereikia ir toli pavyzdžių ieškoti. Kinija, Indija ir dar kitos to krašto valstybės labiau vertina berniukus :).
    Bet jei apie knygą, labai puiki. Smagu, kad kažkas rašo tokio tipažo knygas ir bent šiek tiek galima įsijausti, kas vyko kitokios “civilizacijos” laikais.

  8. 8
    Salomėja

    Marija, matau, kad Tu taip pat ne per daug pasidomėjusi. Prie ko čia Kinija, Indija ir dar kitos to krašto valstybės? Net ir Lietuvoje yra labiau vertinami berniukai, bet prie ko čia knyga?

  9. 9
    Pranykus Tolumoj

    panele Marija, o prie ko čia istorija? juk tai grožinės literatūros kūrinys. autorė rašo, kaip įsivaizduoja. tai tiesiog viena iš versijų, kaip viskas galėjo būti, bet nebūtinai taip ir buvo.

+ Leave a Comment