235(19) Khaled Hosseini "Tūkstantis saulių skaisčių"

Khaled Hosseini “Tūkstantis saulių skaisčių”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė:  seniai ką beskaičiau, ar ne? Taip jau gaunasi. Bet po truputį skaitau. Kokia ši knyga? Dviprasmiška. Jau seniai skaitydama apie musulmonus ir panašias kultūras, išmokau sau kartoti, kad jiems tai įprasta, jiems taip gerai, mes nesuprantam ir tik todėl piktinamės, kad esame pripratę kitaip ir taip toliau. Tačiau šioje knygoje aprašomas Afganistano gyvenimas. Ir moterų bei vyrų santykis su politika. Kas dažniausiai piktina europiečius? Moters nežmogaus rolė. Mes baisimės galvos apdangalais, daugpatyste, vergove, ir kt. Bet gi vėl. Čia jų pasirinkimas, kurio nepakeičia gyvendamos net “civilizuotose” šalyse. Aprašyme rašoma apie despotizmą. Ar žmogus, kuris laikosi tradicijų yra despotas? Bet knyga atskleidė ir tą kitokią pusę. Kad yra ir vyrų norinčių pokyčių, norinčių lavinti savo dukras, auginti jas daktarėmis, o ne šunimis, norinčių taikos ir nesižavinčių tais šventaisiais karais. Kas nepatiko? Netikiu tokiomis pabaigomis ir viskas. Neturėjo taip nutikti.
Vienu sakiniu: vyrai neskaitys knygos su tokiu aprašymu ir viršeliu, tad norinčioms pabudinti feminizmą savyje.
Oficialiai: Naujojo Khaledo Hosseinio romano centre – dvi moterys, tapusios sukrėtimų, sugriovusių Afganistano gyvenimą, aukomis. Marjama – nesantuokinė turtingo verslininko duktė, nuo mažens pažinusi, kas yra nelaimė, nuo ankstyvo amžiaus supratusi savo varganą lemtį, nuo kurios nepabėgsi. Leila – priešingai: mylima draugiškos šeimos duktė, svajojanti apie įdomų ir puikų gyvenimą. Tarp jų – nieko bendra, abi gyvena skirtinguose pasauliuose, kuriems būtų buvę neskirta susikirsti, jeigu ne šalį užgriuvusi karo audra. Nuo šiol Marjama ir Leila, tapusios vieno vyro žmonomis, susietos pačiais glaudžiausiais saitais ir pačios nežino, kas jos – priešininkės, draugės ar seserys. Bet pavieniui jos neišgyventų, neatsilaikytų prieš viduramžišką despotizmą ir žiaurumą. Dviese jos eis kančių keliais, dviese gaudys mažučius atsitiktinio džiaugsmo trupinėlius, dviese svajos apie laimę ir dėl jos aukosis.
“Tūkstantis saulių skaisčių” – įtaigi dramatiška ir lyriška istorija, verčianti gniaužtis širdis iš skausmo ir džiaugsmo.

Puslapių skaičius: 384
Knyga nuosava.
Perskaityta 2011 02 10

2Comments

Add yours
  1. 1
    Laura

    Kaip smagu, kad ir i lietuviu kalba sia knyga isverte. As angliskai skaiciau, nes tada dar lietuviskai nebuvo. Labai gera knyga. Sunku atsitraukti.

  2. 2
    skaityta

    Patiko tik pirmoji knygos dalis.Puses kitos nebeskaiciau.Toks buvo jausmas,kad ja rase kitas autorius:(O gaila:(

+ Leave a Comment