227(11) Sofi Oksanen "Valymas"

Sofi Oksanen “Valymas”
Mano įvertinimas: 3/3 (1 – šūdas, 2 – gera, 3 – super).
Mano nuomonė: štai ir aš perskaičiau šią šiuo metu “užkultintą” knygą. Ir paliko labai gerą(?) įspūdį. Klaustukas prie žodžio “geras” yra todėl, kad užvertus paskutinius puslapius liko toks slogutis, drebuliukas, šaltukas. Gera knygine prasme. Puiki. Bet niūri. Vis dėl to šiauriečių knygos turi kažką tokio. Turbūt panašiai jaučiausi ir skaitydama Wassmo Diną bei Torą. Viskas kas rašoma knygoje gerai žinoma ir lietuviams: karo nepritekliai, trėmimai, kolūkių kūrimasis, partizanai, sovietų sąjungos griūtis, žemės gražinimai, ala mafija, prekyba žmonėmis. Kas išgyveno, kas daug girdėjo ir skaitė, bet visa tai greta ir netolima. Užtat talentinga rašytoja visai tai istorijai suteikia apvalkalą, nuo kurio ir atsiranda minėtieji slogučiai ir drebuliukai. Baisu, stipru, įtikinama. Kaip jaučiasi žmogus pasmerkdamas artimuosius mirti. O kaip jaučiasi tada, kai sužino, kad toks žingsnis nedavė siekto rezultato?
Beje, priekaištų turiu lietuviškam viršeliui. Kažkoks be esmės. Užsienietiški su musėmis, ar net kitokiomis moterimis daug įtikinamesni. Knygą rekomenduoju mėgstantiems šeimų istorijas ir nebijantiems išsitepti.
Oficialiai: Romane „Valymas“ atskleidžiama dviejų kartų moterų istorija. Vieną dieną Alydės Trū namų kieme atsiranda dvidešimtmetė rusė Zara – prekybos žmonėmis auka, kuri smarkiai sutrikdo vienišos namų šeimininkės gyvenimą. Estija neseniai paskelbusi nepriklausomybę, o Alydės Trū sąžinę slegia pokario metų išdavystė, į kurią ją pastūmėjo beviltiška, tragiškai pasibaigusi meilė sesers vyrui. Ta jaunystės klaida nulėmė ne tik visos Alydės šeimos, bet ir tolesnių kartų gyvenimą. Pamažu aiškėja, jog abiejų moterų likimai neatskiriamai susipynę nuo seno.
Įtempto siužeto romane subtiliai pasakojama atsikuriančios Estijos, spaudžiamos tiek komunistinės praeities, tiek laukinio kapitalizmo, istorija, parodomas šalies pokaris, keliamos meilės, smurto, bejėgiškumo ir dabarties šaknų praeityje temos.

Puslapių skaičius: 297
Knyga nuosava.
Perskaityta 2011 01 03

2Comments

Add yours

+ Leave a Comment