1481(56) Haruki Murakami “Pirmojo asmens vienaskaita”

Estimated read time 2 min read

Veni Vidi knygos (ex Šiukšlynėlis) atsiliepimas: Haruki Murakami “Pirmojo asmens vienaskaita”

Jei kažkas paklausia, kokia knyga man paliko didžiausią įspūdį, kokia yra gyvenimo knyga, kokia yra geriausia kada skaityta knyga, tai aš mintyse vartau akis. Nes tokį klausimą užduoti gali tik arba neskaitantys, arba tie, kurie per metus perskaito 5 knygas (kas nėra blogai, tiesiog jiems lengviau tą vienintelę išrinkti). O bet tačiau atsakymą aš turiu. Atmetus vieną kitą įstrigusią dar vaikystėje, tai yra “Negailestinga stebuklų šalis ir Pasaulio galas”. Aš ją skaičiau tik kokius 7 kartus ir kaip geriausiai gyvenimo knygai gal mažoka, bet būtinai pasitaisysiu :).

Murakami man yra komfortas, nes kai skaitau apie visus tuos jo paslaptingus įvykius, prisimenu savus. Ir ne kartą su vyru esame ištarę, kad “bliamba, bet čia viskas kaip iš Murakamio knygos”. Mačiau leidykla dabar perleidinėja jo knygas. Proga atrasti, o aš pati turiu visus pirmuosius lietuviškus leidimus. Taip pat ir “Pirmojo asmens vienaskaitą”, kurios vis neprisiruošiau perskaityti. Nes aš nemėgstu apsakymų. Ypač jei tai mano mėgstamas autorius. Tada man norisi ilgos istorijos. Daug jos. Pvz., trijų knygų, kaip 1Q84, ar bent dviejų, kaip “Komandoro nužudymas” ir tada skaityti visas vienu ypu. Taigi vis marinavau marinavau, kol įsigyjau audio knygą ir leidau ją garsiai skaityti kitam. Aš tik klausiausi. Klausiausi ir mėgavausi.

Autorius apsakymuose kalba pirmu asmeniu, savo tikru vardu, nežinau kiek tos istorijos biografinės, kiek sugalvotos, bet Murakami nepametė to savo gerai pažįstamo melancholiško braižo. Daug muzikos, vienatvės, keistų susitikimų ir santykių, pokalbių ir nutikimų. Bet nors tu ką, aš norėčiau romano. Per trumpai. Per mažai.

Mano įvertinimas: 4/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.54

Knygos žanras: apsakymai

Leidykla: Baltos lankos
Puslapių skaičius: 224
Vertėjas: Gabija Enciūtė

*knygą klausiau Baltų lankų programėlėje, popierinę versiją padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours