Veni Vidi knygos atsiliepimas: Jeff VanderMeer “Susitaikymas”

Nemėgstu skaityti serijų su didelėmis pertraukomis. Aš atsimenu ir pirmą, ir antrą dalį. Tačiau ne smulkmeniškai, kai kurie epizodiniai veikėjai, kurie lenda į paviršių vėliau, mažiau užfiksuoti atmintyje. Todėl dažnai skaitau viską iš karto. Šį kartą taip nesigavo, todėl irzau.

Pirmoje knygoje mes neriam į sritį X, kuri tiesiog yra sritis X: neaišku iš kur atsirado, neaišku, kas joje vyksta. Todėl mokslininkams ir kareiviams, žinoma, labai smalsu ir čia eina viena ekspedicija po kitos. Kažkelintosios patirtį stebime ir mes.

Antroje knygoje visas veiksmas iš esmės vyksta tik “Pietinio pakraščio” organizacijoje. Būtent ji saugo ir tyrinėja sritį X. Knygos labai atmosferinės. Čia yra soliariškos, stalkeriškos, tvimpyksiškos nuotaikos. Visada greta tyko kažkas. Dialogai tarsi netikroviški, lyg kiekvienas pašnekovas žaistu kitu, lyg kiekvienas turėtų savo paslaptį ir vis suktų ratu. Jei tai būtų filmas, tai įsivaizduoju tik seną, kuomet spec. efektai atrodė kiek juokingi, bet puikiai kūrė bendrą vaibą.

Trečia dalis jungia pirmas dvi. Nes šokstama tai į pirmosios įvykius, tai grįžtama atgal, keičiasi personažai, balsą gauna ir žmonės, kurie gyveno vietovėje iki jai tampant sritimi X. Nors nepasakyčiau, kad knygose mažai veiksmo, jo tikrai gausu, bet esmė čia yra nuotaika ir kvietimas analizuoti, kapstytis, atsakymų ieškoti patiems. Nors jų yra, bet nepasakyčiau, kad smulkiai sukramtyti, tad nuolat kutens jausmas, kad dar ne viską sužinojot.

Mano įvertinimas: 3/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.63

Knygos žanras: mokslinė fantastika

Leidykla: Kitos knygos
Puslapių skaičius: 344
Vertėjas: Aušra Stanaitytė-Korsakienė

*knygą pirkau


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram