1437(13) Chandler Baker „Kuždesių tinklas“

Estimated read time 2 min read

[2023 05 21] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Chandler Baker „Kuždesių tinklas“

Šiuo metu skaitau knygą „Kim Džijongė, gimusi 1982“, kurioje rašoma apie Pietų Korėją ir daugiausiai apie moterų padėtį šioje šalyje. Daugelis knygą laiko šokiruojančia. Tačiau štai paimkime „Kuždesių tinklą“ – romaną apie didelę bendrovę JAV. Čia moterys dirba, uždirba, bet realiai, didelio skirtumo su Korėja aš nematau.

Nepaisant pastarųjų dešimtmečių pažangos, kurią pasiekėme lyčių lygybės klausimais, vis dar liko daug darbo, kad būtų užtikrinta tikra lygybė darbo vietoje. Čia (ir ne tik darbe) moterys dažnai patiria lyčių diskriminaciją. Jos gali gauti mažesnius atlyginimus už tą patį darbą. Moterų karjeros galimybės taip pat dažnai yra ribojamos dėl stereotipų ir įsitikinimų apie jų kompetenciją ir vadovavimo gebėjimus. Kaip rašo šioje knygoje, gi užsišikęs ir durimis trankantis vyras tiesiog yra tokio charakterio, o štai moteris – isterikė ir pms’ininikė. Ir, žinoma, moterys dažnai patiria fizinį bei emocinį smurtą. Tai ir yra pagrindinė šio romano tema, o visi skauduliai nagrinėjami per trijų moterų – Slounos, Adrės ir Greisės – istorijas. Jos visos dirba didelėje kompanijoje, visos siekia karjeros ir bando ją suderinti su motinyste.

Mane šiek tiek trikdė skyrių įžangos. Tokios tarsi sukurtos nurašininėti į citatų sąsiuvinukus. Šiek tiek patosiškos, nors, neneigsiu, tikrai kartais taiklios. Priekabiavimas, išnaudojimas, žeminimas, menkinimas – visa tai vyksta šiandien. Tačiau didelėse ir mažose įmonėse viskas taip gražiai apglaistyta, kad atrodo tarsi dirbtinio intelekto kurtas piešinukas: gražu, traukia akį ir tik geriau įsižiūrėjęs matai personažus su šešiais pirštais. Tą šeštą pirštą reikia raut, o knygos apie socialinius skaudulius visada reikalingos. Sakyčiau, kad GR įvertinimas mažokas.

Mano įvertinimas: 4,5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.6

Knygos žanras: romanas

Leidykla: Balto
Puslapių skaičius: 352
Vertėjas: Jurgita Jagminaitė

*knygą padovanojo leidykla.


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Donata

    Patiko tavo recenzija, pasiėmiau skaityti, kol kas neblogai, kol kas pradžia rezonuoja su “Kaip gimsta herojes”, skaitau toliau žiūriu, are irgi bus apie moteriškus reikalus :))

+ Leave a Comment