1436(12) Ashley Audrain „Nuojauta“

Estimated read time 2 min read

[2023 05 07] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Ashley Audrain „Nuojauta“

Aš būsiu atvira. Knygos apie motinystę nėra tai, ką renkuosi skaityti pirmu numeriu. Per visą savo gyvenimą (o man jau 40) aš nesu nė karto pagalvojusi, kad norėčiau vaikų. Yra tekę mąstyti, kas būtų jeigu būtų, nes esu racionali ir nemėgstu staigmenų, yra tekę pirkti testą, ir visada maniau, kad jei kažkokiu mistiniu būdu sulaukčiau vaiko, tai jausmai (galimai) jam apimtų panašūs, kaip šioje knygoje. Nes visada įsivaizdavau (ir įsivaizduoju) kiek daug moterų susilaukia palikuoniu dėl visuomenės (ar artimų žmonių) spaudimo, baimės ir t.t., ir tikrai ne visoms joms motinystė yra lyg pasijodinėjimas vienaragiu. Ir čia turiu omenyje, ne kažkokius finansinius iššūkius ar sveikatą. Kažkam pasakyti, kad tavo vaikas tau paprasčiausiai nepatinka, yra tabu. Ypač jei stengiesi, galvoji, kad kasdieninis rūpestis kūdikio poreikiais padės užmegzti ryšį, bet taip jo ir nesulauki.

Ir štai tokios knygos leidžia bent šiek tiek įsijausti į moterų, kurios gerai nesijaučia motinų vaidmenyse, gyvenimus. Žinoma, šioje knygoje paliečiame daug įvairių temų, pvz., kiek tavo pačios gyvenimui ir santykiams su vaikais įtakos turi ankstesnių kartų patirtis. Kiek ryšį nulemia vyro nesupratimas, nes šioje istorijoje jis buvo iš tų chamų, kur galvoja, kad mamos vienos namuose nieko neveikia, o dukrą užtenką pasupuoti ir problem solved. Man pačiai įdomiausia buvo ta dalis, kuomet taip ir nepajauti TO jausmo savo vaikui. Na, to, kur nenorinčius turėti vaikų spaudžiantys vadina “saviškį tai tikrai mylėsi” ir t.t.

Pati knyga nėra šedevras. Intarpai apie ankstesnes kartas labiau erzino nei suteikė informacijos. Pagrindinė veikėja nesimpatiška, apie vyrą net nekalbu. Kadangi, kaip minėjau pradžioje, moters jausmai man pasirodė gana normalūs, tai „Nuojautos“ labai nepurtė ir nešokiravo, bet perskaičiusi pasitvirtinau kitų nuomonę – tikrai reikalingas romanas apie temas, kuriomis kalbėti vengiama. Nes kas prisipažintų? Ai, ir dar čia buvo dukra demonė, bet čia tik pasakotojos požiūris, tad jį galima kvestionuoti.

Mano įvertinimas: 3,5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.08

Knygos žanras: romanas

Leidykla: Alma Littera
Puslapių skaičius: 328
Vertėjas: Irma Šlekytė

*knygą išsimainiau


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours