1430(6) Bonnie Garmus „Chemijos pamokos“

Estimated read time 2 min read

[2023 03 23] Veni Vidi knygos atsiliepimas :Bonnie Garmus „Chemijos pamokos“

Man atrodo, kad ši knyga patiko visiems. Ir aš nesu išimtis. Skaičiau skaičiau ir galvojau, ką gi man primena? Taigi mylimą Fredrik Backman ir jo stilių. Kuo? Knygoje nagrinėjamos socialinės problemos, gausu humoro, juoktis norisi ten, kur iš tiesų reikia verkti, veikėjai perspausti, netikroviški, bet pasiimi į širdį daug ir nešiojiesi paskui ilgai ilgai. Va tuo. Dabar gi atsiverčiau GR atsiliepimus ir matau, kad ne man pirmai tokia asociacija kilo. Jei, kaip ir aš, dievinate Backman’ą, tai tikėtina, kad „Chemijos pamokos“ patiks.

Ši istorija pasakoja apie chemikę, mokslininkę, kuri bando rasti vietą po laboratorijos saule, tačiau yra moteris. O pasak kitų veikėjų, moteris gi per kvaila išradimams, atradimams ir rimtam darbui. Nesvarbu, kad darbinių patarimų (tikrai ne apie tai, kaip virti sriubą) jie paslapčia sėlina pas tą „kvailą moteriškę“. Na ir žinoma, šita sau gyvenimo nepasilengvina susimesdama su kitu chemiku, ir dar susilaukdama nesantuokinio vaiko, ir dar tapdama vieniša mama. Na visai jau, boba, ką tu sau galvoji?

Iš vienos pusės istorija atrodė ir perspausta ir jau gal kažkiek pasenusi (rašoma apie septintąjį dešimtmetį). Juk dabar mes (vakarų civilizacijoje) turim lygias teises siekti ko norime. Jei tik norime. Tačiau ar tikrai? Statistika sako, kad moterys už tas pačias (!!!) pareigas gauna mažesnius atlyginimus. Vis dar yra sričių, kuriose į moteris žiūrima kreivai. Gal tai ne fizikos ar chemijos laboratorijos, gal net ne kariuomenė, bet pvz., automechanikė ar elektrikė yra kam kelia nuostabą. O jei ir nekelia, tai būtinai „kaip moteris/mergina ji programuoja/projektuoja/taiso puikiai“. Nors niekas nesako, kad kaip vyras jis programuoja/projektuoja/taiso tikrai neblogai. Šiandien mes galime gimdyti nesantuokinius vaikus ir niekas dėl to kreivai nebežiūri, bet jei po vestuvių nenorime keisti pavardės, tai tuoj pasigirsta „tai kam tada tuoktis?“, o jei norime galūnės -ė, galimai išgirsime komentarą apie durnę ir karalienę. Taigi, knyga tikrai nėra pasenusi ir dar ilgai bus aktuali. Ja dar ir skaityti malonu bei smagu!

Mano įvertinimas: 4.5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.36

Knygos žanras: romanas

Leidykla: Alma Littera
Puslapių skaičius: 416
Vertėjas: Inga Tuliševskaitė

*knygą padovanojo leidykla.


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours