1426(2)-1428(4) Sarah J. Maas serija „Užkerėtas dvaras“, 1-3 dalys

Estimated read time 4 min read

[2023 03 08] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Sarah J. Maas serija „Užkerėtas dvaras“, 1-3 dalys

Šiame įraše aptarsiu tris pirmas serijos knygas vieną po kitos. Kadangi kalbėdama apie antrą ar trečią knygą, galiu užsiminti, kas buvo ankstesnėje dalyje, laikykite tai įspėjimu apie spoilerius.

„Dyglių ir rožių dvaras“ – pirma trilogijų ir ilgesnių tokių fantastinių serijų istorija paprastai būna įvadas į kažkokį pasaulį. Juk skaitytojams reikia susivokti, kur jie pateko, kas kaip veikia, ir kur gi slepiasi blogiukas. O jis būtinai yra.

Šį kartą patenkame į žemę, kurioje gyvena tiek žmonės, tiek fėjos, tik jų pasauliai kadaise buvo atskirti maginės sienos. Žmonės kažkada vergavo fėjoms, o po karo šios dvi padermės buvo atskirtos. Žinoma, tokiai santvarkai gresia žlugimas. Pagrindinė veikėja – žmonių mergina Feirė – netyčia nužudo fėją ir už bausmę patenka į fėjų dvarą, valdomą keistuolio, uždaro, tačiau simpatiško vyruko. Visi žinome, kad tokiose istorijose priešai susimyli ir kažkur būtinai atsiranda meilės trikampis, tačiau Sarah J. Maas visus meilės kampus čia užsuko labai neįprastai.

Pirma knyga vyniojosi priešokiais: tai visai smagu ir įdomu, tai tampa nuobodu, kol Feirė blaškosi po dvarą, bando įminti paslaptėles ir iš esmės nieko čia daug nevyksta. Tačiau kažkuriuo metu žmonių merginai tenka gelbėti mylimąjį ir čia knyga pradeda panašėti į „Bado žaidynes“. Iš karto tampa smagiau. Jei dar tik ruošiatės skaityti seriją, tai sakyčiau, kad visas gerumas su pirma dalimi dar neatsiskleidžia, tad šokam į kitą knygą.

„Miglos ir įtūžio dvaras“ – va čia tai serijos skanėstas. Kaip jau sakiau, autorė meilės linijas parodė netradiciniu būdu. Žiū, paprastai būna du mylimieji, tarp kurių blaškosi pagrindinė veikėja ir negali pasirinkti, o mes iki pat galo laukiam, kol ji susivoks. Šiuo atveju (spoiler alert!) Feirė buvo gana nuosekli. Iš pradžių pamilo vieną vyrą ir gana natūraliai. Ji buvo nusibadavus nabagė ir susižavėjo pirmu jai rimtą dėmesį parodžiusiu biču. Gana įprasta situacija, ar ne? Ir ji viską dėl jo padarytų, ir ji viską dėl paaukotų! Tačiau darydama ir aukodama moteris auga, tuo tarpu jos meilės objektas lieka vietoje ir dar daugiau – augti trukdo. Taigi, ką daro Sarah J. Maas? Parodo, kad visai normalu, kad keičiasi jausmai, visai normalu, kad jiems pasikeitus graužia kaltė. O tam, kad mes per daug nenuobodžiautumėme rašytoja į sceną meta geru humoru skiestą flirtą ir pikantiškų sekso scenų, kurios čia visai netrukdė. Šalia viso to, žinoma, dar gauname ir fėjiškų nuotykių, kovų, išdavysčių, intrigų ir naujų, smagių veikėjų. Būtent ši knyga man patiko labiausiai. Ypač dėl to, kad vyriškosios pusės pagrindinis veikėjas – feministas. O ir „Goodreads“ retai pamatysi 4.63 įvertinimą, kai vertintojų daugiau nei milijonas.

„Sparnų ir griuvėsių dvaras“ – neslėpsiu, bet pikantiškas flirtas bei seksas kažkada atsibosta ir trečia dalis nebepasiūlė kažko labai naujo. Net prailgo, ne visi tik tampėsi ir vietos nerado, kol nugalėjo blogietį. Nėra ką ir komentuoti, nes pirma ir antra dalys labai skyrėsi viena nuo kitos, o štai trečioji atrodo tiesiog papildomas, nelabai įdomus gabalas antrosios.

Iš esmės buvau sužavėta to, kaip stipriai mane įtraukė. Kadangi skaičiau telefone, tad tą dariau kiekvieną laisvą akimirką, kad ir per darbų pertraukėlę, laukdama, kol kavos aparatas privarvins kavos. Dabar esu pradėjusi ir ketvirtą knygą, tačiau pagrindiniai veikėjai ten jau kiti, kažkokie užsidepresavę ir kol kas dar neįtraukė.

Mano įvertinimas: 4.5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.20, 4.63, 4.45

Knygos žanras: romanas jaunimui

Leidykla: Alma Littera

*knygas skaičiau Antanuke.


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours