1413(85) Susanna Clarke „Džonatanas Streindžas ir ponas Norelis“

Estimated read time 2 min read

[2022 12 22] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Susanna Clarke „Džonatanas Streindžas ir ponas Norelis“

Fantastiką mėgstu, tad savaime suprantama, kad pro akis nepraslydo ir knyga, kurią liaupsina visas Good Reads. Apimtis bauginanti. Fiziškai. Todėl, nors man popierinę knygą padovanojo leidykla, aš ją skaičiau Antanuke. Riešo uždegimo nesinorėjo.

Ir užtrukau ilgai, ir nusibodo, ir keikiau aš ją, ir savigaila užpuolė, kad įstrigau porai savaičių, ir galiausiai buvo gerai. Man ši istorija panašėjo į senovės klasikus aka balzakus. Didelė apimtis, daug džentelmenų susitikę varinėja kalbas, niekas nevyksta. Tačiau iš tiesų gi dar ir kaip ten gausu veiksmo, dramos, gelmės ir nuotykių.

Ponas Norelis – vienintelis senosios Anglijos praktikuojantis burtininkas, mokslininkas, siekiantis perrašyti naujųjų laikų magijos istoriją. Ponas Streindžas – kiek vėliau save atradęs dar vienas magas, iš pradžių Norelio mokinys, po to – priešas. Autorė labai smagiai vynioja jų santykių siūlą ir parodo, kokie skirtingi gali būti tų pačių tikslų siekiantys žmonės.

Istorija apipinta įvairiomis folkloro detalėmis. Labai daug išnašų, kurios pasakoja atskiras istorijas, pvz., pokalbyje paminimi kokie nors senovės burtininkai ar įvykiai, o išnašoje jie papasakojami, tarsi įvykę iš tiesų. Toks rašymo būdas sukūrė jausmą, kad pasakojimas remiasi realiais faktais, tad tikrai buvo lengva įsijausti lyg į kokį istorinį, o ne fantastinį romaną.

Visgi aš nesupratau, kam reikėjo 900+ puslapių. Prailgo. Ypač pradžia. Sakyčiau, jei išbrauktume nuobodžias, mažai kažką duodančias vietas, tai tilptume į 500 psl ir liktų nuostabi istorija.

Mano įvertinimas: 3/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.85

Knygos žanras: maginė fantastika

Leidykla: Alma Littera
Puslapių skaičius: 912
Vertėjas: Bronislovas Bružas

*padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours