1393(65) Walter Tevis „Valdovės gambitas“

Estimated read time 2 min read

[2022 09 15] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Walter Tevis „Valdovės gambitas“

Tai ta knyga, kurią skaitydama, jau žinojau, kad 5 žvaigždučių negailėsiu, nesvarbu ar bus trūkumų ar ne. Užtenka padovanoto skaitymo malonumo ir autoriaus gebėjimo pasakojimą apie šachmatus parašyti lyg trilerį. Gausu įtampos, sunku sustoti, norisi baigti vienu ypu.

Atrodytų, kad rašytojas per daug nedaugžodžiavo kurdamas aplinką, tačiau prieš akis nuolat kilo vaizdiniai. Tiek vaikų namų, tiek seno vienišos moters namo, tiek varžybų vykstančių mokyklų salėse. Ir ne, serialo nesu mačiusi ir jo įtaka tik tokia, kiek galima fantaziją pakurtinti iš knygos viršelio, kuris, kaip suprantu yra ir filmo plakatas?

Tiems, kas nežino, tai knyga apie Betę, kuri dar vaikystėje susižavėjo šachmatais, netrukus paaiškėjo, kad ji šioje srityje yra genijus, tačiau… Mergaitė. O tai net ir šiais laikais yra problema, ką jau kalbėti apie tuos, kurie čia aprašomi (Šaltojo karo metai). O dar šita mergaitė nuo ankstyvos vaikystės priklausoma nuo raminamųjų vaistų, kuriuos našlaičiams tiesiog saujomis šerdavo, kad būtų ramesni. Štai ir nepakartojamas istorijos užtaisas su nuolat juntamu klausimu, kas beliks gyvenime, kai pasieksi savo svajones?

Pagrindinės herojės protas aštrus, tikslai aiškūs, veiksmai logiškai sustrateguoti. Pabaiga aiškiai veda arba į stiprų happyend’ą arba į katastrofą. Šachmatų ir šachmatų terminų čia daug. Aš šio žaidimo žaisti nemoku, tik pažįstu figūras ir anksčiau žinojau jų ėjimo būdus. Tačiau nė akimirką neapėmė nuobodulys. Kaip jau sakiau, emocine prasme šis romanas labiau priminė trilerį. Be to beveik visą laiką negalėjau patikėti, kad Betė yra fikcinis veikėjas, kokia tikra ji buvo.

Mano įvertinimas: 5/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4.20

Knygos žanras: romanas
(Mano subjektyvia nuomone) skaitytos panašios knygos:

tarp savo skaitytų tokios neradau.

Leidykla: Baltos Lankos
Puslapių skaičius: 384
Vertėjas: Nijolė Regina Chijenienė

*Knygą padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

2Comments

Add yours
  1. 1
    Arūnas Maksvytis

    Esu skaitęs vieną romaną šachmatų tema, beje, būtent šiais metais – Vladimir Nabokov “Lužino gynyba”. Net nežinau ar jis yra lietuviškai. Velniškai stiprus veikalas. O apie šitą knygą iki šiol tik galvojau, bet nesu nusprendęs, ar skaityti ir po to žiūrėti, ar atvirkščiai.

  2. 2
    Salomėja

    Man atrodo, arba skaityti, arba žiūrėti. Sako vienas kūrinys nenutolęs nuo kito, tai kam kartotis 😉

+ Leave a Comment