1390(62) Dainius Vanagas „Oderis“

Estimated read time 2 min read

[2022 09 05] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Dainius Vanagas „Oderis“

Faktas, kad knygą perskaityti norėjau, nes tai yra distopija. To užtenka. Antras faktas tas, kad bijojau. Lietuvių autoriaus knyga. Mhm, yra yra ta tokia bjauri mintis, kad mūsiškiai rašo labai savotiškai, tarsi dauguma įgūdžius šlifavę toje pačioje liūdesio ir nevilties mokykloje, o jei knyga pramoginė, tai tada būtinai turi būti perspausta („žiūrėkit, mes mokam porą juodu bajeriukų“). Tačiau vis dažniau ta išankstinė nuostata pasirodo neteisinga.

Ir nesvarbu, kiek ši distopija patiko ar nepatiko būtent man. Ji nėra alsuojanti „lietuviškumu“ ir tiesą sakant, dėl gerai parinktų vardų ir abstrakčios vietovės, jei nežinočiau, tai neatspėčiau, kokios šalies autorius rašė. Tai yra privalumas. Jei kūrinys geras, galėtų išpopuliarėti ir vertimai. O ar geras? Nežinau.

Man pasirodė vidutiniškai neblogas, jei leisite taip išsireikšti. Nerauna stogo, vietomis atrodo išsitaškęs, kelios skirtingos siužetinės linijos į vieną susieina nelabai sklandžiai. Tam tikrų nerišlių veikėjų kliedesių negalima pateisinti net ir žinant pabaigą. Na neužtenka pusę knygos kartoti „oi Ana Ana, mano Ana, kodėl neprisimenu tavo veido“.

Bet man patiko paties Oderio – miesto – ciniškumas. Tiksliau jo idėja, paremta visiškai sveiku protu. Būk naudingas. Nori naudotis gerbuviu? Užsidirbk, vaikus gimdyk, tik jei išgali. Nepatinka? Negali pritapti? Varyk iš čia. Uždirbi daug pinigų? Leisk juos, nes tam ir skirti. Atrodo taip racionalu, taip paprasta, ir taip… ciniška. Šita prieštara, kad viskas taip teisinga ir kartu taip neteisinga man buvo geriausia dalis.

Kūrinio minusas buvo jo struktūra ir pasakojimo būdas. Pliusas – idėja.

Mano įvertinimas: 3/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 3.76

Knygos žanras: distopija
(Mano subjektyvia nuomone) skaitytos panašios knygos:

Yoko Ogawa „Atminties policija“,
Lois Lowry „Siuntėjas“.

Leidykla: Baltos Lankos
Puslapių skaičius: 272

*Knygą padovanojo leidykla


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

+ There are no comments

Add yours