1376(48) Kristín Steinsdóttir „Šviesė“

Estimated read time 2 min read

[2022 07 29] Veni Vidi knygos atsiliepimas: Kristín Steinsdóttir „Šviesė“*

Viena tų knygų, kurios be jokios abejonės sulaukia gerų įvertinimų. Ir tai lemia daug kas. Rašymo stilius. Kuriama atmosfera. Įtaigus personažas. Aprašomos problemos.

Rašymo stilius primena Wassmo Diną bei Torą. Autorė nedaugžodžiauja, jos tekste daug nutylėjimų, fragmentų, nuotrupų, fantazijų. Ji verčia įjungti vaizduotę, viską perleisti per savo prizmę – arba taps artima, arba nusipurtysit, kaip blogą sapną.

Atmosfera? XIX amžiaus nuošalus Islandijos kaimas. Tad kokia ji gali būti? Lyg ir tamsi. Lyg ir niūri, tačiau tuo pačiu paprasti žmonės savo kasdienybėje randa džiaugsmo.

Šviesė – kaimo seniūno dukra. Mergaitė saulė, kuri patinka visiems, o ir pati nestokoja gyvenimo džiaugsmo. Kol suauga. Kol patiria nelaimingą meilę, kuri supurto vidų, o pakrikusios dalelės į vietą nebesusidėlioja. Ar tai depresija? Pogimdyvinė depresija? Kita psichinė liga? Nutylėta, tačiau kartu stebime Šviesės būsenų virsmą, gyvenimą, kai tamsūs periodai ištinka netikėtai, aplinkinių reakciją, baimes. O juk nereikia nė XIX amžiaus. Psichologinių negalavimų bijome ir dabar, o į depresiją dažnai mojama ranka „neturi, ką veikti tai prisigalvoja“, „ko jai maža, taigi sutvarkytas gyvenimas, tik džiaukis“. Juk taip?

Taupi, bet daug talpinanti nedidukė knyga, kurią suskaičiau per kelis prisėdimus. Kitaip negalėjau, nes įsismelkė į mintis. Šviesus pavadinimas – tamsus turinys.

Mano įvertinimas: 4/5
Goodreads įvertinimas šio įrašo dieną: 4,12

Knygos žanras: romanas, šeimos saga
(Mano subjektyvia nuomone) panašios knygos: 

Herbjørg Wassmo “Šimto metų istorija”,
Anne Swärd “Vera”,
Tommi Kinnunen “Namas kryžkelėje”.

Leidykla: Alma Littera
Vertė: Jūratė Akucevičiūtė
Puslapių skaičius: 224

*Leidyklos dovana


Veni Vidi Facebook
Veni Vidi Instagram
Veni Vidi Knygos Facebook
Veni Vidi Knygos Instagram

Ir visada laukiu laiškų, pastabų, idėjų bei pasiūlymų, kontaktų skiltyje nurodytais adresais.

+ There are no comments

Add yours