1357(29)-1359(31) Ursula K. Le Guin „Žemjūrės burtininkas“, „Antuano kapai“ ir „Tolimiausias krantas“

Estimated read time 2 min read

Ursula K. Le Guin „Žemjūrės burtininkas“, „Antuano kapai“ ir „Tolimiausias krantas“

Mano komentarai: Ši serija į akį krito jau senokai ir pamačiusi visas tris knygas „Bookswap“ daug nedvejojau. Maginė fantastika visada traukia. Kaip tik dar ką tik buvau skaičiusi knygą, kur paminėta ši istorija ir būtent tai nulėmė, kad ją pasirinkau kaip kitą skaitinį.

Taigi, kokie įspūdžiai? Sakyčiau, kad trilogija man į rankas pateko neteisinga tvarka. Po Hario Poterio, po Eragono, po Vėjo vardo, vakystėje skaitytų istorijų ir dar daugelio kitų, šis ciklas labai nublanko. Lyriškas, paprastutis, švelnus, bet nekabinantis. Visgi aš suvokiu, kad būtent minėtų kūrinių autoriai sėmėsi įkvėpimo pas Ursulą, o ne atvirkščiai. Esu įsitikinusi, kad jei būčiau skaičiusi dvylikos metų ir patį pirmą žanro atstovą, tai vertinčiau kitaip. Dabar per daug kliuvo palaidi siužetinių linijų galai ir vietomis labai jau pritemptos scenos.

Labai įdomu, kiek daug dalykų kartojasi per visas fantasy knygas, pvz., tikrojo vardo svarba.

Žinoma, aš nenoriu pasakyti, kad knygos man nepatiko. Gebu atskirti visai nebloga istoriją, net jei ji man pačiai neimponuoja, o trūkumėliai bado akis. Ir kokybės prasme Ursula K. Le Guin kapsto giliau nei daugelio numylėta HP autorė, rašo gražiai, gal kiek per melancholiškai. Nuotykiai čia neužgožia filosofinių idėjų, kuomet veikėjai bando kovoti su savo baimėmis, vidiniais demonais. Iš visų trijų dalių man artimiausia buvo antroji – „Atuano kapai“, gal dėl to, kad pagrindinė veikėja mergina?

Sakyčiau neblogas pagrindas, nuo kurio atsispyrė kiti rašytojai, tačiau atsispyrę jie nuskriejo kiek toliau.

Knygos kilmė: Bookswap
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  maginė fantastika, trilogija

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Andrius

    Laba diena,gal turite “Tuneliai” 4-5 dalis,niekur nerandu kur galimaįsigyti.

+ Leave a Comment