1343(15) Ariel Lawhon „Kodinis vardas – Helena“

Estimated read time 2 min read

Ariel Lawhon „Kodinis vardas – Helena“

Mano komentarai: Dėl visai suprantamų priežasčių aš, skaitydama apie karą, retai patiriu tokį džiaugsmą. Mat tie romanai, net jei ir labai paliečia, dažniausiai būna itin skaudūs. Esu tikra, kad dabar, kai rusija užpuolė Ukrainą, aš apie IIPK jau skaitysiu visai kitomis akimis. Nes buvo lengva atsiriboti nuo istorinių įvykių. Ai, kažkada ten, daugiau to nekartosim. Taip taip.

Helena – tikra asmenybė. Jos tikras vardas Nensė Veik. Iš Australijos kilusi, Prancūzijoje apsigyvenusi mergina turėjo bėgti nuo vokiečių persekiojimo, tačiau į namais tapusią šalį grįžo kaip pasipriešinimo judėjimo lyderė. Skaičiau knygą su malonumu, nes Nensės personažas toks gyvas, toks įdomus, toks smagus! Varčiau akis, kai istorijos pradžioje pagiringa Helena turėjo šokti iš lėktuvo. Pirmas gyvenime šuolis parašiutu. Šuolis į priešų okupuotą teritoriją. Moteriškė išsivemia, o po to pasidažo lūpas. Nes lūpdažis vienas jos ginklų. Kuprinėje ne tik pinigai pasipriešinimo dalyviams, bet rožinė pagalvėlė.

Atrodytų neįtikėtina. Tačiau perskaičiusi wiki ir keletą straipsnių, taip pat autorės baigiamąjį žodį, aš patikėjau, kad taip ir buvo. Liudininkai, dirbę kartu su ja sako, kad taip, moteris buvo tokia, kuri viena susitvarko alkanų ir apleistų vyrų kompanijoje, užsitarnauja pagarbą ir geba jiems vadovauti, be to gi dar vikriai išsisuka iš pavojingų situacijų. Autorė teigia, kad dialogai romane autentiški ir paimti iš pačios Nensės autobiografijos.

Istorija papasakota iš dviejų laiko perspektyvų, bet tuos laikotarpius skiria vos keli metai. Kaip jau minėjau, ši knyga paliko ne slogutį, o gerą nuotaiką. Romanas įkvepia, nes manau daugelis (turiu omenyje ne tik moteris) norėtume būti Helena.

Puslapių skaičius: 608
Knygos kilmė: leidyklos dovana
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  istorinis romanas.

+ There are no comments

Add yours