1337(9) Natasha Lester „Paryžietiška apgaulė“

Estimated read time 2 min read

Natasha Lester „Paryžietiška apgaulė“

Mano komentarai: Knygoms, kuriose viena siužetinė linija vystoma dabartyje, kita – II Pasaulinio karo laikais, o galiausiai jos susilieja, reikėtų atskiro žanro. Tokių daug. Gerų ir blogų. Visas jas vienija taisyklė – dabarties linija gerokai šlubuos, oknygos sėkmė priklausys tik nuo istorinės dalies.

Tokia yra ir „Paryžietiška apgaulė“. Nervinga ir gyvenime pasimetusi (dabarties personažai beveik visada tokie!) drabužių restauratorė Katrina Žordan močiutės spintoje randa prašmatnių Dior drabužių. Iš kur jie? Tą papasakos lakūnės Skai istorija.

Skai dar vaikystėje išmoko valdyti lėktuvą. Šiandien atrodo nerealu, bet tarpukariu tai buvo įmanoma. Vėliau jos svajonę skraidyti pažabojo prasidėjęs karas ir uždrausta civilinė aviacija. Ar pašėlusi mergiotė pasiduos? Ne! Ir nors kariuomenėje moterims neleido skraidyti, jas toleravo kaip pagalbinį personalą, transportuojantį lėktuvus iš/į dirbtuves.

Feministė manyje braukė ašarą. Pykau skaitydama apie neteisybę, seksizmą ir moterų diskriminavimą. Karo pilotas, norėdamas pasimaivyti ir praskristi po tiltu, gali sudaužyti lėktuvą ir bus tik pabartas. Moteris lakūnė besileisdama nepalankiomis sąlygomis subraižys padangą – uždraus visoms skraidyti.

Autorė knygos gale parašė, kokios istorijos detalės buvo tikros, o kas gi jos pačios vaizduotės vaisius. Kaip man norėjosi, kad išgalvoti būtų ne suknelių reikalai, o visi tie niuansai apie moterų padėtį. Deja.

Žinoma, istorija pagardinta meile, seserų nesutarimais, pavydu ir visais kitais žmogiškais jausmais. Vietomis buvo įtikinama, vietomis atrodė pritempta. Stipriąja šios istorijos puse išlieka lakūnių kasdienybė bei faktai apie mažai kam girdėtą moterų koncentracijos stovyklą bei jos gyventojų likimą.

Puslapių skaičius: 512
Knygos kilmė: leidyklos „Alma Littera“ dovana
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  istorinis romanas.

+ There are no comments

Add yours