1325-1328 Christopher Paolini serija „Paveldėjimas“

Estimated read time 2 min read

Christopher Paolini serija „Paveldėjimas“: „Eragonas“, „Vyriausiasis“, „Ugnies kardas“, „Paveldėjimas“

Mano komentarai: metus baigiau ir naujus pradėjau su Eragono nuotykiais. Magija, žinote, smagu gi, sutikite. Tačiau jausmai liko dvejopi. Primenu sau ir kitiems, kad knyga skirta ne mano amžiaus kategorijai. Tai serija paaugliams. Ir vertinti ją bandžiau senosios savęs akimis. Kokius jausmus man kūrinys būtų sukėlęs paauglystėje? Manau, kad dvejopus, kaip ir dabar.

Visas ciklas kokybiškas, gana originalus, nors matosi, kad autorius susižavėjęs Tolkienu. „Žiedų valdovo“, kaip žinote, neskaičiau, bet iš kur gi dar gali pasisemti įkvėpimo ištęsti viską, ko atrodo jau nebeįmanoma ištęsti dar labiau? Taigi, visos serijos pliusai tokie, kad pati istorija įdomi, siužetas įtrauktų, jei jis būtų pagreitintas, nors vyksta daug mūšių ir kovų, rašytojas dėmesio skiria moralinėms dilemoms, pagrindinis veikėjas nežudo blogiukų lengva ranka ir apskritai vertina gyvybę. Pasakojimas epinis, talpina daug temų. Ir pirmoji meilė, ir savo tapatybės bei vietos po saule paieškos, ir garbė, ir pareiga, ir ištikimybė bei draugystė. Viskas, kas priklauso.

Tad, kur gi minusas? Detalume ir ištęstume. Pirmoji knyga man pasirodė visai smagi, ypač įvertinus, kad autorius ją rašė pats būdamas paauglys. Galvojau, kad kuo toliau bus geriau, bet antra bei trečia dalys buvo apie nieką. Na iš tiesų. Aprašyta kiekviena mūšio detalė, kiekviena treniruotė ir salės plytelė. Darėsi nuobodu ir net neįsivaizduoju ar įmanoma išlaikyti paauglių dėmesį. Maniškį išlaikė, nes buvo tiesiog smalsu, kuo gi autorius užbaigs epą. Ketvirta dalis vėl pasidarė kažkiek greitesnė ir patrauklesnė.

Beje, visų tęsinių pradžioje yra trumpa ankstesnių knygų santrauka. Labai patogu, jei skaitote su pertraukomis. O aš šiandien galvoju, kad būčiau nieko nepraradusi, jei 2-3 knygas praleisčiau ir paskaityčiau tik tą intro 😀

Tad ar verta šias knygas siūlyti paaugliams? Taip, jei jie iš esmės mėgsta skaityti ir ne, jei Eragonu bandysite sudominti pačiu skaitymu. Tačiau detalus pasaulis, jauno veikėjo vidiniai išgyvenimai ir net mano minėti aprašymai duoda peno vaizduotei.

Puslapių skaičius: 496, 656, 688, 784
Knygos kilmė: leidyklos dovana
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  maginė fantastika jaunimui

+ There are no comments

Add yours