1300(95)-1302(97) Penny Vincenzi trilogija „Laiko pinklės“

Estimated read time 2 min read

Penny Vincenzi trilogija „Laiko pinklės“

Mano komentarai: Trys tomai po beveik tūkstantį puslapių. Ir ką aš sau galvojau? Visų pirma, fiziškai tokio formato knygas beprotiškai sunku skaityti. Ir nei savaitgaliui vešiesi šmotą, nei ką. Tačiau juk gero turi būti daug, ar ne?

Pradėsiu nuo gero. Visos knygos sukasi aplink Litonų šeima. O Litonai yra gerbiami Lodono leidėjai. Pirmoji dalis „Laiko pinklės“ prasideda dar pieš Pirmąjį pasaulinį ir, bliamba, buvo įdomu. Vien iš autorės padėkų galima suprasti, kiek daug ji namų darbų padarė rengdama šią seriją. Aš tikrai visai lengvai įsivaizdavau to meto moterų padėti ir kaip ji pradėjo keistis karo metu, kai vyrai išėjo, o jos teko tempti namus ir verslus. Ir kaip jautėsi, kai tie sugrįžo ir visas norėjo sukišti į virtuves. Buvo įdomu skaityti apie leidybos virtuvę, kuri visai kitokia nei šiandien. Kad ir tai, kad sugalvotos temos užsakomos autoriams.

Antroji dalis „Nepaisant išbandymų“ jau vyko Antrojo pasaulinio laikais ir nors atrodė ištemptoka, bet visai smagus skaitaliukas.

Ir čia prieiname trečią dalį – „Pagundų metai“. 800+ puslapių apie nieką. Visiškai. Kažkas kažkam kažką pasakė, kažkas pasipyko. Gal šiek tiek įgavau žinių apie praeito amžiaus vidurio JAV paveldėjimo tvarką ir įstatymus. Ir viskas.

Visa šita šeimos saga galėjo būti tobula. Jei iš visų trijų kaladžių surinktume 600-700 puslapius. Autorė įžangoje rašo, kad nenorėjo atsisveikinti su veikėjais, tai aš sakau, viskas išvirto į grafomanijos priepuolį. Rašyti bele rašyti. Vincenzi knyga „Paveldėtos paslaptys“ man pasirodė gerokai stipresnė, nors temos įdomesnės „Laiko pinklėse“. Na visas tas leidybos pasaulis, feminizmas, pokyčių bijantys vyrai, karo traumos, nelegalūs abortai, depresija. Tiesa, nors autorė įsigilino į aplinka, vistiek man atrodė, kad kai kuriems veikėjas laužyti stereotipus sekasi per lengvai. Ir visi tokie tolerantiški. Be to, ar skaičiau apie laikotarpį prieš Pirmąjį pasaulinį, ar jau gerokai po Antrojo, be vienos kitos smulkmenos (skrydžiai lėktuvu, televizija), atrodo, kad niekas nepasikeitė.

Tai va. Buvo ir gerai, ir ne 😀

Knygos kilmė: pirkau
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  romanas, šeimos saga.

 

+ There are no comments

Add yours