1289(85) Jørn Lier Horst „Katarinos kodas“

Estimated read time 2 min read

Jørn Lier Horst „Katarinos kodas“

Mano komentarai: Jørn Lier Horst detektyvus jau anksčiau įtraukiau prie laukiamiausių. Nors leidžiami jie ne nuo pirmos dalis, nors skaičiau ne iš eilės, bet krito į širdį. Gal todėl, kad primena seną gerą Valanderį? Kurio, beje, pasiilgau. Viljamas Vistingas yra vyresnio amžiaus detektyvas. Mąslus toks. Iš tų, kurie, jei tik turėtų laiko, valandą žiūrėtų į per langą tekantį lietaus lašą. Tačiau tuo pačiu ne nuobodus, nuovokus, dėl asmeninių problemų pergyvena saikingai, kaip ir kiekvienas iš mūsų, jokių didelių dramų.

Jørn Lier Horst detektyvų struktūra panaši. Vienas tyrėjas yra Vistingas, kita – jo dukra žurnalistė Lina. Abu jie dažnai pradeda narplioti skirtingas istorijas, kurios galiausiai susilieja, o rašytojas per daug ir neslepia, kur link einama. Lina man patinka mažiau už tėvą.

Šį detektyvą skaičiau ką tik grįžusi iš kelionės motociklu per Suomiją ir Norvegiją. Labai šlapios ir tikrai šaltos bei vėjuotos kelionės. Todėl šį kartą kiekviena detalė tiesiog smigo į mane. Vieniši nameliai fjorduose. Amžinas lietus, varvantys lietpalčiai, prieblanda. Jei seniau turėjau pasitelkti vaizduotę, kas su vaizdais nesunku, gi paveikslėlių ar video daug, tai dabar puikiai jaučiau ir ką reiškia būti toje šiaurietiškoje atmosferoje net vasarą.

O byla? Nusikaltėlis lyg ir įvardijimas iš anksto, tada jau belieka įrodyti jo kaltę. Arba rasti kažką kitą. Ramiai, nuosekliai, sluoksnis po sluoksnio. Jau sakiau, limpa man Jørn Lier Horst.

Oficialiai: čia.

Puslapių skaičius: 400
Knygos kilmė: leidyklos „Baltos lankos“ dovana
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras:  detektyvas

+ There are no comments

Add yours