1263(59) Kiran Millwood Hargrave „Malonės“

Estimated read time 2 min read

 Kiran Millwood Hargrave „Malonės“

Mano komentarai: Nemėgstu šalčio, žiemos ir tamsos, todėl šią knygą vis atidėliojau šiltesniems laikams. Tačiau šitas nuostabus viršelis vis mojo mojo, kad vasaros neišlaukiau.

Septynioliktas amžius, Norvegijos sala, toli toli šiaurėje. Didmiesčių naujienos ten keliauja mėnesių mėnesius, o žmonės sukasi kaip išmano. Pagrindinis pragyvenimo šaltinis – žvejyba. Ir nutinka taip, kad per audrą žūna beveik visi salos vyrai. Broliai, tėvai, sužadėtiniai, net pastorius. Moterys lieka vienos ir pačios turi pasirūpinti savimi. Ir sukasi kažkaip, nors net žvejoti griežtai nepriimtina.

Tuomet kažkuriuo metu į salą atsiunčiamas karaliaus komisaras, kurio pagrindinė užduotys gaudyti ir teisti raganas bei naikinti visas bedieviškumo apraiškas. Na, o žvejyba ir gebėjimas pasirūpinti savimi, žinoma, yra bedieviškumo požymis. Istorija papasakojama per dvi veikėjas: vietinę salietę ir naivią, jauną komisaro žmoną iš miesto.

Nors autorė nėra šiaurietė, jos kuriama atmosfera paspaudė reikiamus mygtukus mano vaizduotėje. Šalta. Smirda. Tamsu. Neskanu. Liūdna. Baisu.

Knyga man šiek tiek priminė „Amžinybės fjordo pranašus“. Tiesa, anoji yra gerokai didingesnis epas, kuriame daug daugiau dėmesio skirta detalėms. Tuo tarpu „Malonės“ daugiau apie jausmus ir išgyvenimus. Net kvapą gniauža, kokia negailestinga moterims buvo istorija ir todėl šiais laikais tik dar labiau norisi palaikyti LGBT bendruomenę. Kadaise visai normalu buvo sudeginti moterį todėl, kad ji dėvėjo kelnes, ar žvejojo tam, kad aprūpintų badaujantį kaimelį maistu. Niekam netrukdo, bet tegul nesidemonstruoja, apsivelka kaip pridera ir sėdi namie, ar ne?

Aplinka, atmosfera, galios santykiai… Taip, knyga manyje vietos rado.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiaičia.

Puslapių skaičius: 368
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Baltos lankos“.
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: istorinis romanas

+ There are no comments

Add yours