1211(7) Chimamanda Ngozi Adichie „Amerikana“

Estimated read time 2 min read

Chimamanda Ngozi Adichie „Amerikana“

Mano komentarai: „Amerikana“ lentynoje laukė beveik metus. Nes aš savęs nespaudžiu, o po ankstesnės autorės knygos nesinorėjo vėl nerti į tą pasaulį. Bet eilė atėjo.

Ir šią knygą ypač palankiai vertinu dėl to, kad ji mane tikrai praturtino. Ne šiaip suteikė kažkokių naujų žinių, o privertė kitaip pažiūrėti į tam tikrus dalykus. Šiuo atveju rasizmą. Knygoje juokingai ir graudžiai, ironiškai ir be nuoskaudos pasakojama apie tai, kaip jaučiasi juodaodžiai Amerikoje. Jau vien tai, kad jie savo gimtojoje šalyje (pvz., Nigerijoje) nesijaučia juodaodžiais (tiesiog apie tai negalvoja, kaip mes savo kasdieniame gyvenime nė nesusimąstome apie savo rasę) ir tik JAV tokiais tampa, man buvo netikėtas atsibudimas. O kur dar skirtumai tarp afroamerikiečio ir Amerikos afrikiečio.

Ši knyga paprasta vienos Nigerijos merginos istorija. Ji išvažiavo mokytis į JAV, gavo žalią kortą, keliolika metų ten gyveno. Geriausiais savo laikais rašė tinklaraštį su pastebėjimais apie rasizmą ir kasdienį gyvenimą. Nugarėlėje teigiama, kad tai meilės istorija, bet meilė – antraplanė.

Tai jau trečia autorės knyga, kurią skaičiau ir man ji pasirodė lengviausia savo stiliumi. Mažiausiai skaudi. Bet labiau nei kitos aktuali vakariečiams. Aš juokiausi, varčiau akis ir liūdėjau dėl mūsų pasaulio. Ai, o leidžiantis į detales, tai man buvo įdomu viskas, kas susiję su tinklaraščio rašymu ir garbanotų plaukų priežiūra. Žinokit, plaukai tikrai ne paskutinėje vietoje buvo.

Knygos apimtis didelė, todėl savaime suprantama, kad mano atsiliepimas truputį lakoniškas. Ji griebia gana stipriai, o svarbiausia – lengvu žingsneliu, be patoso, pasigraudenimo, baltųjų kaltinimo, savigailos. Tiesiog taiklus Amerikanos žvilgsnis.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas leidyklos puslapyje.

Kitos autorės knygos: Chimamanda Ngozi Adichie „Pusė geltonos saulės“, „Kinrožės žiedas“.

Puslapių skaičius: 616
Knygos kilmė: knygą pirkau.
Perskaityta: 2020 11 26
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: romanas.

+ There are no comments

Add yours