1209(5) Joe Heap „Regėjimo taisyklės“

Estimated read time 2 min read

Joe Heap „Regėjimo taisyklės“

Mano komentarai: Dažnai IG pasirodau pirkinius, dovanas ar pasidalinu, ką skaitau. Kai parodžiau šią knygą, sulaukiau kelių žinučių, kad nepatiko. Nuvylė. Panašių vertinimų jau buvau skaičiusi, todėl lūkesčius nuleidau. Ir… surijau per vakarą. Knyga palietė.

Istorija pasakoja apie dvi moteris. Viena jų – neregė nuo gimimo, gavusi progą pasidaryti operaciją ir sužinoti, kaip atrodo pasaulis. Tiesą sakant, aš neįsivaizdavau, to kas aprašyta. Maniau sunku, bet gi žmogus jau suaugęs ir sugeba greitai persiorientuoti. Jis nežino, kaip atrodo stalas, bet jam kažkas pasako, kad tai stalas ir to užtenka. Viskas ne taip paprasta, nes niekada neregėjęs žmogus nesuvokia atstumo iki stalo, negali jo išskirti iš fono,  viskas atrodo vienoje plokštumoje kaip dvimačiame paveikslėlyje. Tačiau knyga ne apie šiuos techninius dalykus, o apie bandymą susidoroti su užgriuvusiu pasauliu.

Kita knygos veikėja – moteris, įklimpusi į toksiškus santykius su smurtautoju. Vieną dieną jos susitinka ir pajaučia artumą. Šioje vietoje pagavau save mąstančią apie savo pačios ribotumą. Homofobija man lyg ir svetimas jausmas, tačiau, būsiu sąžininga. Kai nugarėlėje būna parašyta, kad jis ir ji susidraugavo, natūraliai kyla minčių, ar tai išvirs į romantinę istoriją. Kai rašoma, kad ji ir ji pajautė tarpusavio ryšį, negalvoju, ar kažkuri pusė gali jausti kažką daugiau. Tikiuosi su metais tokie išankstiniai minčių šablonai pasikoreguos.

„Regėjimo taisyklės“ primena psichologinę dramą apie bandymą prisitaikyti pasikeitusiame pasaulyje, bandymą išsilaisvinti iš smurtu ir baime persunktos santuokos, bandymą susivokti savo jausmuose. Paprasta nebūna, skaudu – visada. Tačiau primena ir trilerį, nes visada atrodo, kad nutiks kažkas blogo.

Nieko nesitikėjau, o paliko su mintimis apie aklumą, ne tik ta tiesiogine prasme.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Aprašymas leidyklos puslapyje.

Puslapių skaičius: 400
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Balto“.
Perskaityta: 2020 11 17
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram
Knygos žanras: romanas, drama.

+ There are no comments

Add yours