1180(103) Andrej Kurkov „Iškyla ant ledo/ pašalinio mirtis“

Estimated read time 3 min read

Andrej Kurkov „Iškyla ant ledo/ pašalinio mirtis“

Mano komentarai: Ši knyga į rankas pateko labai netikėtai. Tiesiog vienas el.knygynas duoda nemokamai, jei perki už tam tikrą sumą. Aprašymas suintrigavo, tai paėmiau. Iš karto, per kelias valandas perskaičiau ir… Perliukas.

Istorija pasakoja apie Ukrainą, tais pirmaisiais savarankiškos šalies metais. Pinigų nėra, tik talonai arba, aišku, vertingieji doleriai. Milžiniškas nusikalstamumas ir korupcija. Kažką primena? Žinoma.

Tai va, gyveno toks Viktoras, rašytoju norėjo būti. Nelabai jam sekėsi, bet gavo tokį keistą darbelį – rašyti vieno laikraščio redakcijai nekrologus. Gyvų žmonių. Oficiali idėja, ta, kad neramiais laikais daug kas miršta ir būtų gerai žymesnių žmonių nekrologus iš karto po ranka turėti. Tik tie nekrologai tokie keisti būdavo. O dar pradėjo mirti visi aprašyti žmonės. Čia ne fantastika. Čia nusikalstamų grupuočių reikalai. Kijevas sproginėja, chaosas, absurdas. Aprašomos tokios situacijos, kaip soduose susisprogdina vagis, visi pagūžčioja ir nueina toliau gert.

Ir dar Viktoras turi pingviną. Tikrą pingviną Mišą. Ne, tai irgi ne fantastika. Mišą jis pasiėmė, kai bankrutuojantis ir gyvūnų negalintis išmaitinti zoologijos sodas juos dalino gyventojams.

Ir tas Miša yra pipiriukas, kuris visą laiką juokino. Štai stovi virtuvėje kampe pingvinas Miša, o tuo metu į svečius užsuka Miša nepingvinas. Jau vien tai mane juokino.

Knygos žanras yra satyra. Tekste daug siurrealizmo ir trilerio elementų, tokios buitinės fantastikos, kuri anais laikais galėjo būti ir reali, gero humoro. Džiaugiuosi, kad knyga pateko man į rankas ir gaila, kad kita dalis neišversta.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Viktoras Zolotariovas, nevykėlis rašytojas, rašantis pernelyg trumpus ir nesensacingus apsakymus, gyvena nykiame Kijevo daugiabutyje su liūdnu pingvinu Miša. Vieną dieną jam pasiūlo keistą ir pelningą sandėrį – rašyti dar gyvų visuomenės įžymybių ir politikų nekrologus vienam įtakingiausių Kijevo laikraščių. Netrukus keistomis aplinkybėmis naktį iš šešto aukšto iškrenta pirmojo nekrologo herojus deputatas. Bet tai tik pradžia… Viktoras sutinka daugybę keistų žmonių. Visur jį vienaip ar kitaip lydi mirtis… Viktoras supranta, kad ir jam gresia pavojus…

PSL: 200
Knygos kilmė: knyga buvo priedas prie pirkinių
Perskaityta: 2020 08 28
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram

+ There are no comments

Add yours