1170(93) Juno Dawson „Mėsos turgus. Nematomas modelių gyvenimas“

Estimated read time 3 min read

Juno Dawson „Mėsos turgus. Nematomas modelių gyvenimas“

Mano komentarai: Kažkada labai mėgdavau skaityti žurnalų istorijas apie modelių gyvenimą. Ne tai, kad pati būčiau norėjusi tapti manekene. Nei turiu duomenų, nei tokių svajonių. Bet vat įdomu būdavo, kad jaunos mergaitės, kurios dažniausiai savo aplinkoje laikomos negražiomis ir net patiria patyčias, pastebimos ir atsiduria žurnalų viršeliuose. Ir tada dar pasipila istorijos, koks nelengvas jų kelias.

Dabar tokių straipsnių nebeskaitau, bet va nusprendžiau dar kartą į panašią istoriją nerti knygoje. Tuo labiau, kad autorės asmenybė įdomi. Taip pat knygos veikėjai sukonstruoti iš realių kalbintų žmonių.

Istorija tipinė. Jana aukšta, liekna, ją dar nepilnametę pastebi agentas. Jana tampa itin populiariu modeliu. Negali gyventi be raminamųjų, uždirba daug pinigų savo neturtingai šeimai, puikuojasi geriausiose pasaulio reklamose. O tuo pačiu yra tas kitas pasaulis, kuriame agentai viešai deklaruoja, kad modeliai turi būti sveiki, o tyliai, bet primygtinai į ausį šnabžda, kad reiktų nustoti valgyti. Tame kitame pasaulyje alkanos nepilnametės mergaitės dirba po 20 valandų,  siunčiamos pas gašlius fotografus, patiria spaudimą, priekabiavimą, stresą.

Vardan ko? Kažkiek dėl šlovės, kuri greit apkarsta. Kažkiek dėl pinigų. Juk mes visi dirbame dėl pinigų. Ir ne visi turi svajonių darbus, tačiau vistiek dirba. O kai tau 17 ir tu dar nepažįsti pasaulio, niekas nepadeda išlipti iš to mėsos traukinio.

„Mėsos turgus“ skirta jaunimui. Drįsčiau rekomenduoti, nes gana taikliai pavaizduota, ką gauni ir ko netenki. Kaip jautiesi ir kaip į tave reaguoja seni draugai. Ir dar apie visą tą mėsmalę – industriją, kuri mus verčia svajoti apie anorektišką kūną. Knyga nieko nepakeis, nes kas svajoja apie modelio karjera, tas svajos. Tačiau gal bent šiek tiek nuteiks, ko tikėtis ir padės susidėlioti saugiklius.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Vieną dieną liesos, išstypusios, berniukiško savo kūno nekenčiančios merginos iš Londono gyvenimas, išgirdus klausimą: „Ar esi kada dirbusi modeliu?“, apsiverčia aukštyn kojomis. Tai nutinka, kai atrakcionų parke Janą netikėtai pastebi modelių paieškų skyriaus vadovas. Netikėdama savo sėkme ir galimybe būti pasauliniu reklamų veidu, mergina pamažu įsisuka į aukštosios mados sūkurį: bendrauja su geidžiamiausiais dizaineriais, mados ikonomis ir žymiausiais modeliais, dalyvauja vakarėliuose, fotografuojasi mados žurnalų viršeliams.
Deja, mados industrijoje po šlove ir blizgesiu slepiasi purvas: melas, konkurencija, grumtynės dėl išlikimo. Kiekviename žingsnyje tykantys pavojingi žmonės, rodos, tik ir laukia progos, kada galės pasinaudoti jauna, šviežia „mėsa“.
Bet kuo aukščiau kyli, tuo skaudžiau krinti. O jei jau krinti, kodėl drauge nepagriebus ir savo skriaudėjo? Taigi Jana ryžtasi kilti į kovą su garsiu fotografu Lukasu Blou, kuris apkartino ne tik jos, bet ir daugybės kitų merginų gyvenimą.

PSL: 400
Knygos kilmė: knygą padovanojo leidykla „Alma Littera“
Perskaityta: 2020 08 05
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours