1153(74) Laura Marshall „Kvietimas“

Estimated read time 4 min read

Laura Marshall „Kvietimas“

Mano komentarai: Nors mane visada visada domina trileriai, net ir tie, kurie neįdomūs, bet kažkurie labiau patraukia akį vos tik pasirodo numatomų išleisti knygų sąrašuose. Taip buvo ir su šiuo. Ir net ne dėl spalviškai patrauklaus viršelio. Mane sudomino žodis “facebook” anotacijoje. Esu žmogus, kuris visas rimtas ir ilgai išlikusias savo draugystes, tiek romantiškas, virtusias santuokomis, tiek paprastas, tiek su vyrais, tiek su merginomis, net su potencialiais kolegomis, užmezgė internetu. Visokiais būdais. Per IRC, per elektroninį paštą, per blogo komentarus, per Facebook. Tad iš manęs neišgirsite, kad internetas trukdo gyvenimui ir bendravimui. O kadaise labai mėgau susirašinėjimų (ir paprastų, ir elektroninių) knygas. Tik, kad tokių mažoka. Tai va, patraukė feisbukas, tik kad tas feisbukas nelabai čia svarbus buvo.

Jau pasakojau bičiuliui, kad iš aprašymo atrodo, jog pagrindinė grėsmė sklinda iš interneto. Tačiau iš tiesų, čia internetas tiesiog yra. Tavo, mano, visų gyvenimuose. Jei anksčiau kažkas grasinimą būtų įmetęs į pašto dėžutę, dabar gi parašo žinutę FB. Ta va tiek ši knyga ir tesisieja su soc. tinklais.

O šiaip čia yra trileris, apie tai, kaip merginos mokykloje įvykdo kažkokį nusikaltimą, o po daugelio metų jis atsiveja iš paskos. Daug tokių. Kad ir neseniai skaitytas „Pažadas“ :). Keista, kad tokias knygas vienija erzinančios veikėjos. Vištomis, jas vadinu. Visą knygą kudakuoja, kas bus, kas bus, jei visi sužinos. Būčiau autorė, jau nebežaisčiau šituo šablonu, iš karto pasakyčiau, ką padarė ir tada išsukinėčiau. Nes kudakuoja, kudakuoja, o paaiškėja, kad nieko ten tokio baisaus, kas tikrai tikrai sugriaus gyvenimą :).

Šiaip šią knygą rekomenduočiau paaugliams, nors yra smurto, bet ne daugiau nei delfyje. Gana neblogai paliesta ta tema, kuomet dėl bandymo pritapti prie netikusios kompanijos išduodamos visos vertybės. Man patiko skaityti apie mokyklos laikus. O ir šiaip istorija visai gera, atomazga įdomi. Knygos rankraščių skaityti autoriai man neduoda, bet va, jei paralelinėje visatoje Laura Marshall būtų paklaususi nuomonės, sakyčiau čia vat pakoreguok inkščiojimą, čia sustiprink grėsmę ir bus bestseleris. Na, bet kas aš tokia, kai rašysiu savo knygą, galėsiu ir aiškint, ane?

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Marija Veston nori su manimi draugauti.
Tačiau Marija Veston jau daugiau nei dvidešimt penkerius metus yra mirusi. 
1989-ųjų vasaros naktį įvyko tai, kas pakeitė Luizos gyvenimą amžiams. Per mokyklos išleistuvių vakarėlį dingo mergina vardu Marija Veston, kuri, kaip buvo manyta iki šiol, nusižudė. Tačiau dabar, praėjus daugiau nei dvidešimt penkeriems metams, Luiza sulaukia jos kvietimo draugauti feisbuke ir, negana to, atvykti į Šarni Bėjaus vidurinės mokyklos 1989-ųjų laidos susitikimą.
Luiza, dabar jau išsiskyrusi vidutinio amžiaus moteris, auginanti sūnų, priversta vėl sugrįžti į praeitį. Nors po mokyklos baigimo jos gyvenimas tęsėsi, ji iki šiol negali pamiršti, kaip drauge su kitais klasiokais tą lemtingą vakarą nedovanotinai pasielgė su Marija. Leisdamasi į kelionę laiku ji klausia savęs, kaip susitaikyti su tuo, ką padarė būdama jauna? Galbūt Marija sugrįžo atkeršyti? Kaip pasikeis jos naujai susikurtas gyvenimas, jei tiesa iškils į paviršių?
„Kvietimas“ – šiuolaikinis mistinis trileris apie socialiniuose tinkluose slypinčius pavojus ir jaunystės klaidas, paliekančias žymes visam gyvenimui. Knyga apdovanota Bath Novel Award, pateko į Lucy Cavendish Fiction Prize trumpąjį sąrašą, vos pasirodžiusi atsidūrė The Sunday Times populiariausių knygų dešimtuke ir tapo bestseleriu skaityklėje Kindle. Šiandien ji išversta į daugiau nei 19 kalbų, skaitytojų pamėgta JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje.

PSL: 384
Knygos kilmė: padovanojo leidykla
Perskaityta: 2020 06 04
Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours