1150(71) Mary Beth Keane „Šiltinė“

Estimated read time 3 min read

Mary Beth Keane „Šiltinė“

Mano komentarai: Knyga, kuri uždominavo socialinius tinklus. Sakysit, kad leidykla visus vienu metu apdovanojo, todėl. Na nežinau, pvz., tuo pačiu metu daugumą pasiekė ir dar viena tos pačios leidyklos knyga, bet savo burbule lyg ir nemačiau nei vieno atsiliepimo dar. Tiesiog vienos knygos ilgai laukia eilės, o dėl kitų net plėšo iš vidaus tas noras skaityti. Ir „Šiltinė“ to verta. Apie Šiltininkę Merę skaičiau straipsnį (beje, lietuvišką) dar iki knygos išleidimo. Visgi, ji buvo pirmas žinomas besimptomis ligos nešiotojas.

Dar mačiau, kad žmonės susidaro klaidingą nuomonę apie turinį. Dėl ryškaus viršelio daug kas galvoja, kad čia bus Svynio Todo stiliaus kraupi knyga apie baisią moterį, kuri visus žudė skleisdama šiltinę. Uf! Iš tiesų „Šiltininkė“ yra paprasta, gyvenimiška istorija. Nė kiek nešiurpi, tik labai liūdna. Merė į JAV iš Airijos atvyko praeito amžiaus pradžioje. Mergaitė greitai savyje atrado talentą gaminti maistą ir sulaukusi brandaus amžiaus jau buvo geidžiama turtingų šeimų virėja. Tik štai, daugelį tų šeimų į lovas ir į karstus guldė šiltinė, o vienas uolus inspektorius suvedė galus ir nukreipė dėmesį į Merę.

Ir čia mes turime nuostabos ir netikėjimo fazę. Prisiminkit, kada istorija vyko ir kiek pažengusi tada buvo medicina. Skaityti lengva nebuvo. Merė kaltinama, kaip galėjo nežinoti apie savo ligą. Bet kaip ji galėjo žinoti? Kodėl turėjo tikėti pirmu pasitaikiusiu žmogumi? Autorė puikiai atskleidė visus tuos jausmus, kuriuos išgyvena žmogus, galvojantis, kad jį kaltina neteisingai, vėliau – izoliuotas žmogus, kurį apleido mylimas vyras ir žmogus, kuris neteko galimybės užsiimti vienintele patinkančia veikla.

„Šiltininkė“ – įtaigi, stipri knyga, kuri sukelia daug emocijų, supažindina su praeito amžiaus pradžios Niujorko gyvenimu, medicinos sistema. Na ir primena vieną svarbų dalyką, kurį dabar visi itin dažnai akcentuoja – plaukit rankas, mielieji!

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, bet nebuvo ir labai blogai, nepatinkančių knygų aš nebaigiu, 2 – tikrai gera, nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, osom, wow, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Jie vadino ją Mikrobų Moterimi. Šiltininke Mere. Bėgdama nuo skurdaus ir nepakeliamai sunkaus gyvenimo Airijoje, Merė Melon atvyksta į Niujorką. Užsispyrusi, ryžtinga ir pasitikinti savo jėgomis, sunkiu darbu ji prasiskina kelią į Niujorko aukštuomenės namus ir netrukus tampa visų gerbiama virėja. Tačiau tarnaudama vis kitiems šeimininkams, Merė nė neįtaria, kad paskui ją driekiasi vidurių šiltinės nešamos mirties šleifas. Susekta ir įkalinta užkrečiamųjų ligų pacientams skirtoje izoliuotoje saloje, visuomenės akyse Merė – mirtį sėjantis monstras, o gydytojams ji – sensacingas atradimas, kad užkratą platinantis žmogus pats niekada nepasijunta prastai. Ir iš tiesų Merė nesijaučia serganti, todėl medikų ir visuomenės veiksmai jai atrodo neteisingi. Ji negali susitaikyti su nelaisve, slegiančia vienatve ir viešu pažeminimu. Tik ne po to, kai dėl visko teko taip sunkiai kovoti.

PSL: 400.  Knyga leidyklos dovana. Perskaityta: 2020 05 27

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours