1133(54) Noah Hawley “Prieš nukrentant į jūrą”

Estimated read time 3 min read

Noah Hawley “Prieš nukrentant į jūrą”

Mano komentarai: Iš anotacijos tikėjausi šiek tiek daugiau nei gavau, bet šiaip ši knyga pasirodė savotiškai keista, tuo vat ir gali patraukti. Siužetas nesudėtingas. Į jūrą nukrenta privatus lėktuvas, kuriuo skrido dvi turtingos šeimos, apsauginis, pora pilotų ir netyčia ten atsidūręs vidutinio amžiaus dailininkas. Kažkaip jis lieka gyvas, dar gi išgelbėja mažą berniuką, nuplaukia į krantą ir tampa didvyriu. Tada autorius pasakoja apie kiekvieną skridusį asmenį ir pamažu paaiškėja, kodėl lėktuvas nukrito.

Kas buvo įdomu? Man patiko pati pradžia, lėktuvo katastrofa, išsigelbėjimas, tarnybų tyrimas, kas gi nutiko. Įdomus pasirodė dailininkas, išgelbėto berniuko giminaičiai taip pat. Jų visų drama mane domino. Kas nepatiko? Ši knyga per daug amerikietiška. Ir labai daug amerikietiškų stereotipų. Mums visiškai neaktualios žiniasklaidos magnatų problemos, pas mus net nėra tokio lygio žvaigždžių ar laidų ir iš vis, regis niekas tokių dalykų per televizorių nežiūri. Labai jau amerikietiškos ir visos finansinės aferos. Taip taip, ir pas mus būna. Bet šiaip tų milijonierių problemos ir gyvenimai nebuvo baisiai įdomūs. Tad labai daug vietos skirta tokiems dalykams, kurie gal amerikiečiams yra kiek aktualesni, gal jie savo visuomenėje gali rasti prototipų, nežinau. Kažkas šioje knygoje kliuvo ir tiek.

Na, bet buvo įdomių veikėjų, kartais norėjosi kažką gerokai papurtyti, kad atsimerktų, kažką aprėkti, kad idiotiškai nesielgtų. Negalėčiau istorijos pavadinti lengva vakaro knyga, nes skaitėsi ji man sunkokai.

OficialiaiŪkanotą vasaros vakarą vienuolika žmonių ‒ dešimt privilegijuotųjų ir vienas nevykėlis dailininkas ‒ privačiu lėktuvu išskrenda iš Martos Vynuogyno salos į Niujorką. Po šešiolikos minučių lėktuvas nukrenta į vandenyną. Išgyvena tik dailininkas Skotas Barouzas ir jo išgelbėtas ketverių Džėjus, vienintelis iš beprotiškai turtingo ir galingo žiniasklaidos magnato šeimos. Pasakojimo gijos veda per katastrofos aukų gyvenimus ir avarijos tyrimą, keisti sutapimai skatina įtarti sąmokslą. Ar tik dėl aklo atsitiktinumo žuvo tiek svarbių žmonių? O gal priežastis – kita ir ji kur kas šiurpesnė? Žiniasklaidoje kyla nevaldoma įtarinėjimų ir pasipiktinimo audra. Tuo tarpu Skotas bando susidoroti su užgriuvusia mažo berniuko gelbėtojo šlove, o tyrėjai skuba ieškoti lėktuvo nuolaužų ir išsiaiškinti tiesą.

PSL: 416; Knyga dovanota leidyklos. Perskaityta: 2020 04 05

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

+ There are no comments

Add yours