1083(4) Jørn Lier Horst “Aklas Spėjimas”

Estimated read time 3 min read

Jørn Lier Horst “Aklas Spėjimas”

Mano komentarai: Pradėsiu nuo pagyrų viršeliui. Nežinau kodėl, bet man jis labai patrauklus. Kaip jums?

Na, o šiaip tai yra ketvirta mano skaityta knyga apie detektyvą Vistingą. Originaliai, tai 10 serijos istorija ir skaičiau jas tokia tvarka: 9, 8, 7, 10 :), Visai juokinga. Serijas aptarinėti sunku, nes visad atrodo, kad tai tos pačios istorijos tąsa. Rašo apie žmonių darbą (nusikaltimų tyrimus), kurie nuolatos kinta, bet veikėjų gyvenimas teka savo vaga ir tos knygos ne per daug skiriasi.

Autoriaus knygose visada yra dvi linijos – detektyvas Vistingas ir jo dukra žurnalistė Lina. Abu jie pradeda tyrinėti lyg ir skirtingas istorijas, bet galiausiai šios persipina. Būtent “Aklame Spėjime” man užkliuvo, kad gyvenimo aplinkybėse buvo daug dirbtinumo. Na, pvz., Lina, šį kartą, natūraliai neįsiliejo, o gana netikroviškai buvo suvesta su savo vaikystės drauge, kuri, žinoma, atsitiktinai apsigyveno buvusiame nusikaltėlio name. Kartais atrodydavo, kad autorius nežino, ką su tais veikėjais daryti. Įsijaučia į tyrimą, visą Vistingo liniją ir tada Liną visai pamiršta. Po pusės knygos prisimena ir sukuria nerealią, gal net visiškai “ne prie ko” dramą bei pavojų. Nes taip reikia :D. Tad manyčiau asmeniniai veikėjų gyvenimai yra silpnoji autoriaus dalis. Tačiau, jis pats buvo policininkas, ir viskas, kas liečia tyrimą man pasirodė įdomu ir įtikinama. Ši dalis rašytojui tikrai sekasi.

Knyga lėta ir nusikaltimai daugiausiai išaiškinami tik skaitant popierius, parodymus, archyvus, tikslinant informaciją. Manau, ir tikrame gyvenime taip dažniau nutinka. Kitas knygas tikrai skaitysiu, bet jei iš ketverto jau įveiktų reiktų išrinkti geriausią, tai rodyčiau į “Urvinis žmogus”.

Mano įvertinimas: 2/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Norvegijos pietuose esančiame Staverno uostamiestyje be žinios dingsta taksi vairuotojas. Policija netekusi vilties, tačiau detektyvas Viljamas Vistingas dar nesiruošia nuleisti rankų: jau pusę metų jis viliasi aptikti bent menkiausią užuominą, kuri padėtų jam išsiaiškinti, kas iš tikrųjų nutiko tą šaltą žiemos naktį. Netrukus dingusio taksisto paieškos pasisuka kita linkme ir atveda Vistingą prie naujos bylos: vieno iš prabangiausių miesto namų rūsyje rastas pinigų prigrūstas seifas. Šalia jų – šautuvas, kuriuo šauta lygiai prieš pusę metų. Viljamas Vistingas pasineria į spėliones, kuo ir kaip gali būti susijusios šios dvi paslaptingos bylos. Tačiau kai tyrimo sūkuryje neplanuotai atsiduria nėščia jo dukra Lina, viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Tai nebe tik policijos tyrimas, tai – asmeninė detektyvo kova.

PSL: 408; knygą dovanojo leidykla; Perskaityta: 2019 11 25

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours