1078(104) Edward St. Aubyn “Patrikas Melrouzas”

Estimated read time 3 min read

Edward St. Aubyn “Patrikas Melrouzas”

Mano komentarai: labai ilgai atidėliojau atsiliepimo rašymą. Tiesiog knyga pasirodė ne mano skonio. Tačiau aš gi skaičiau tiek daug istorijų, kad atskiriu, kuri yra gera, kuri tik vienadienis šlamštukas. Ir akivaizdžiai matėsi, kad ir rašymo stilius – kaip aš sakau – kokybiškas. Ir į personažus kiek giliau panerta, ir į jų vaikystės traumų pasekmes ne visai atmestinai pažiūrėta.

Tik va, kaip jau sakiau, ne mano skonio ta knyga. Aš nemoku mėgautis nelaimingų žmonių paskendusių narkotikų liūne kasdienybe. Knyga susideda iš trijų dalių ir man labiausiai patiko ta pirmoji iš Patriko vaikystės. Sugebėjau pajusti empatiją beveik visoms aprašytoms moterims, savotiškai žavu buvo skaityti ir apie Patriko tėvą. Ne tai, kad juo žavėjausi, o tai, kad jis toks bjaurus, kad net įdomus. Kaip vabalas koks. Na, o kitos dalys jau į mane nebelindo taip sklandžiai. Imdamasi šios knygos gal tikėjausi kiek daugiau juodo humoro, ironijos. Dar galvoju, kad tokios istorijos mieliau skaitosi, kuomet fonas būna šimtmečiu ar dviem senesnis. Šie laikai atima tam tikrą tamsiosios žmogaus pusės prieskonį.

Visgi, kaip sakiau, knyga gera ir tikrai turėtų rasti savo skaitytoją. Aš be kaltės jausmo ją perleidau :).

Mano įvertinimas: 1/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

OficialiaiPrabangi vila Pietų Prancūzijoje. Viena diena penkiamečio svajotojo Patriko Melrouzo gyvenime. Jis kantriai kenčia savo turtingą, bet nelaimingą alkoholikę motiną ir valdingą tironišką tėvą, tačiau tądien patiria didžiulę skriaudą, kuri jo pasaulį pakeičia neatpažįstamai. 
Niujorkas. Dvidešimt dvejų ekscentrikas Patrikas Melrouzas atvyksta pasiimti mirusio tėvo pelenų. Jis praleidžia narkotikų, alkoholio, prisiminimų ir praeities vaiduoklių persunktą savaitgalį ir žengia žingsnį ten, iš kur kelio atgal galbūt nėra.
Anglija. Kandus, bet pažeidžiamas Patrikas Melrouzas pasirodo prabanga tviskančiame pobūvyje blaivus ir neapsvaigęs nuo narkotikų. Ar jis dar turi šiek tiek vilties išsikapstyti, palikti praeityje tai, kas įvyko blogiausia, ir patirti tikrą meilę ir draugystę?
Šioje trilogijoje Edwardas St Aubynas meistriškai atveria amoralios, snobiškos, godulio ir žiaurumo kamuojamos dekadentiškos britų aristokratijos pasaulį ir jame augusio vienišo jaunuolio gyvenimo kelią. Preciziškai tiksliai analizuoja esmines problemas, kurias išgyvena šiuolaikinis žmogus: emocinės sveikatos sutrikimus, psichologinį smurtą, seksualinį išnaudojimą, priklausomybę nuo narkotikų ir alkoholio.

PSL: 448; knygą iš bibliotekos; Perskaityta: 2019 10 22

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours