1045(71) Mary Lynn Bracht “Baltoji chrizantema”

Estimated read time 3 min read

Mary Lynn Bracht “Baltoji chrizantema”

Mano komentarai: Tai vienas tų atvejų, kuomet už knygą turiu padėkoti kitiems blogeriams. Pavadinimas ir viršelis suklaidino leisdami man manyti, kad čia bus kažkokia gyvenimiška meilės istorija, na kaip antai iš arbatos plantatoriaus žmonų serijos ar visokių ten pirklių dukrų. Nieko blogo, kartais skaitau, bet specialiai neieškau. Visgi pamačiusi kelis atsiliepimus aš atidžiau žvilgtelėjau į anotaciją ir pasitaikius galimybei griebiau.

Knyga praturtino tam tikromis žiniomis. Pasirodo Antrojo Pasaulinio Karo metu, Japonai okupuotoje Korėjoje grobė moteris, uždarydavo šias į viešnamius skirtus kareiviams ir vadindavo guodėjomis. Tai yra jau pripažintas, realus karo nusikaltimas, dėl jo nukentėjo tikrai labai didelis skaičius moterų. Taigi, istorija ir pasakoja apie vieną tokią merginą, kurią pagrobia kareiviai ir išveža į Kiniją. Patirtis viešnamyje visiškai nepagražinta, nei kiek neromatizuota, todėl skaityti šiurpu lygiai taip pat, kaip visas istorijas iš koncentracijos stovyklų. Skaitai ir supranti, kad net jei ji pabėgtų, net jei pavyktų išgyventi, jokios laimingos pabaigos jau niekada nebebus.

Pati knyga turėjo erzinančių siužeto vingių, pvz., man atrodo, kad visai nereikėjo dabarties įvykių, jie trukdė ir neatrodė tokie jau svarbūs. O šiaip knygoje, žinoma, visko gerokai daugiau, nei mano minėti viešnamio žiaurumai. Apskritai ji suteikia žinių apie korėjiečių tradicijas, įdomią moterų nardytojų bendruomenę, ir istorinio laikotarpio foną. Karas žiaurus buvo ne tik Europoje. Tad ačiū tiems, kurių dėka atkreipiau dėmesį į šią knygą.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

Oficialiai: Korėja, 1943-ieji. Šešiolikmetė Hana visą gyvenimą praleido Japonijos okupuotoje šalyje. Kaip henajo – nardytoja, nerianti į ledinį jūros vandenį ir ieškanti kriauklių arba austrių – ji džiaugiasi kitoms korėjietėms neprieinama laisve. Kol vieną dieną, nuo japonų kareivio išgelbėjusi jaunesniąją seserį, patenka į Mandžiūriją ir tampa viena iš „paguodos moterų“. Pietų Korėja, 2011-ieji. Emi jau šešiasdešimt metų kankina mintys apie sesers auką. Kad atrastų ramybę ji priversta pažvelgti praeičiai tiesiai į akis. Ar Emi, regėdama besikeičiančius savo vaikus, sugebės susitaikyti su išlikusiosios kaltės jausmu ir atleisti už šimtams tūkstančių nekaltų moterų padarytą skriaudą?

PSL: 376; Knyga elektroninė iš “Milžino”; Perskaityta: 2019 07 09

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours