1031(57) Catherine Banner “Namas nakties pakraštyje”

Estimated read time 3 min read

Catherine Banner “Namas nakties pakraštyje”

Mano komentarai: Retokai į mano rankas patenka Allende stiliaus (kalbu apie tas senesnes knygas) romanai. Mėgstu, bet nepataikau. Na ir sūpavausi hamake, žiūrinėjau, ką čia skaityti ir akis užkibo už anotacijos. Beveik 450psl neprailgo.

Knyga apima 100 metų laikotarpį vienoje atkampioje Italijos saloje. Tokioje atkampioje, kad ten neplaukia keltai, tėra vienas baras, bažnyčia, mokykla ir gal tūkstantis gyventojų. Čia praeito amžiaus pradžioje atvyksta gydytojas niekur kitur negavęs darbo. Sala tai sala, galvoja jis. Ir toliau skaitysime kaip sekėsi jam, jo vaikams ir tada jau šių atžaloms. Kartu su veikėjais pergyvensime abu pasaulinius karus, modernizacija, elektrifikaciją, turistų ir kelto atsiradimą, banko pastatymą ir net euro įvedimą bei 2009-tųjų krizę. Kiekvienam laikotarpiui savos problemos. Nelengva išgyventi tiek karą, tiek krizę, tik sunkumas kitoks.

Laiko intervalas didžiulis, bet skaityti įdomu, veiksmas nuoseklus, per daug nešokinėjama ir man iš tiesų priminė Allende stilių. Na tik tiek, kad ji yra virtuozė ir žodžiai sklendžia daug labiau įtraukdami į veikėjų gyvenimus. Autorei prilygti sunku, bet jei atsisakytume lyginimo, o jį ne aš pati sugalvojau, taip ir užrašai ant viršelio gundo, tai čia tikrai įdomi šeimos saga. Uždara salos bendruomenė vertė stebėtis. Ech, kaip tie žmonės moka žlugdyti gandais ir tuo pačiu susivienyti bei stoti mūru už saviškį. Dar vienas pliusas – gana įdomūs charakteriai. Iš tiesų, tai beveik visiems skirta dėmesio ir pasistengta juos bent šiek tiek labiau atskleisti. Tai taip išeina, kad perskaičiau neblogą šeimos romaną.

Mano įvertinimas: 3/3 (1 – ne kažką, 2 – gera, tikrai nesigailiu, kad skaičiau, 3 – super, prikaustė, paliko įspūdį, rekomenduoju abejojantiems).

OficialiaiKastelamarės sala – Dievo užkampis. Vis dėlto ir šioje mažoje Italijos saloje verda gyvenimas, čia visi vieni kitus pažįsta, o gandai ir apkalbos – kasdienos pramoga. Amadeo Espozitas augo našlaičių prieglaudoje. Tapęs daktaru jis ilgai blaškomas likimo tai vienur, tai kitur. Ir tik gavęs nuolatinį darbą Kastelamarėje, Amadeo pagaliau pradeda naują gyvenimą, veda, susilaukia vaikų. Kai dėl įnoringo salos mero jam uždraudžiama verstis gydytojo praktika, Amadeo nenuleidžia rankų ir atgaivina seną miestelio barą „Namas nakties pakraštyje“. Baras, kone šimtmetį prižiūrimas kelių šeimos kartų, patiria ir pakilimų, ir nuosmukių, bet visada išlieka susirinkimų ir sambūrių vieta. Čia mezgasi pažintys, užgimsta nauji jausmai. Laikai keičiasi, bet Amadeo baras, apaugęs kvapiomis bugenvilijomis, visus tebetraukia sugrįžti.

PSL: 448; Knyga elektroninė iš “Milžino”; Perskaityta: 2019 06 11

Pastaba: Jei tingite komentuoti čia, galite tai daryti Facebook arba Instagram.

Dar viena vieta, kur rašau apie knygas: www.venividi.lt/straipsniai/category/knygos/

+ There are no comments

Add yours